IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Английската централна банка остави лихвите без промяна

Изходът от референдума продължава да е най-големият непосредствен риск пред британските финансови пазари, посочва регулаторът

14:35 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) остави основния си лихвен процент без промяна на заседанието си в четвъртък и оправда очакванията на пазарите. Деветимата членове на Комитет по парична политика са гласували единодушно лихвата да остане на рекордно ниското ниво от 0,5%.

Банката посочва, че след последния доклад за инфлацията от май не е имало новини, които да променят оценката й за глобалната икономика. 

Оттогава обаче цените на петрола в паундове са се повишили с около 10%. Освен това редица финансови активи са станали по-чувствителни към пазарните нагласи, особено преди референдума за членството на Острова в Европейския съюз следващата седмица.

Банката говори за валутните пазари и прогнозира, че ако британците решат страната им да излезе от Европейския съюз, лирата е изправена пред допълнително поевтиняване, при това рязко. Това развитие би било съпроводено от динамика във фундаменталните фактори, включително влошаване при търговията, по-слаба производителност на труда, по-високи рискова премия.

„Изходът от референдума продължава да е най-големият непосредствен риск пред британските финансови пазари, а вероятно и пред глобалните финансови пазари“, пише в изявлението на банката.

„Макар че потребителските разходи бяха стабилни, има нарастващи доказателства, че несигурността около референдума отлага големи икономически решения, които, ако се вземат, след това трудно и скъпо биха били променени. Става въпрос за трансакции в бизнес и жилищни имоти, покупки на автомобили и бизнес инвестиции“, се казва още в текста.

Регулаторът подчертава, че прогнозите на банката от месец май са направени при презумпцията, че Великобритания остане членка на ЕС.

При всички положения английските централни банкери втвърдиха тона си преди вота на 23 юни. Евентуално напускане на страната би довело до по-бавен растеж, покачваща се инфлация и повишаваща се безработица, отбелязва WBPOnline.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още