IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Япония записа най-голям спад от три години

Основната инфлация в столицата Токио, която е за август, също е отрицателна: -0,4% на годишна база

10:50 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основната инфлация в Япония се понижава пети пореден месец, като през юли отчита най-големия спад на годишна база от над три години насам, съобщава CNBC, позовавайки се на правителствени данни.

Базисният индекс на потребителските цени, който изключва пресните хранителни продукти, но включва петрола, се понижава с 0,5%, а прогнозите бяха за спад от 0,4 на сто. През юни понижението възлизаше на 0,4%.

Основната инфлация в столицата Токио, която е за август, също е отрицателна: -0,4% на годишна база, което е повече от прогнозите за -0,3 на сто.

Незадоволителните данни увеличават натиска над централната банка да разшири и без това мащабната програма за облекчения. Освен това те подкрепят доминиращата нагласа на пазара, че планът на премиера Шиндзо Абе за стимули не е успял да създаде инфлационен натиск.

Икономическият ръст в Япония през второто тримесечие не зарадва пазарите и анализаторите очакват отскокът през третото тримесечие да е скромен, тъй като слабият глобален растеж и поскъпването на йената навредиха на износа и на капиталовите разходи.

Въпреки трите години усилено печатане на пари от страна на централната банка, слабото потребление на домакинствата и силната йена понижиха вносните цени, а инфлацията остана далеч от целевото ниво от 2%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още