IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поевтиня, след като се заговори за нов референдум в Шотландия

Вестник Times съобщи, че премиерът Тереза Мей се подготвя шотландското правителство да поиска провеждане на втори референдум за независимост

12:15 | 27.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд поевтинява спрямо редица водещи валути в понеделник заради поредните опасения от още един референдум за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство, съобщава MarketWatch.

Лирата е обект на натиск в началото на седмицата, след като вестник Times съобщи, че премиерът Тереза Мей се подготвя за искане от страна на шотландското правителство за провеждане на втори референдум за независимост. Очаква се този призив да съвпадне с активирането на член 50 до Лисабонския договор, вероятно през март, който ще даде начало на процеса по Brexit. 

Според анонимните източници на Times Мей би се съгласила на ново гласуване в Шотландия, но при условие, че то се проведе, след като Обединеното кралство вече е напуснало Европейския съюз.

Още в петък паундът започна да поевтинява след като вестник Independent съобщи, че шотландските власти сериозно обмислят втори референдум тази година.

През септември 2014 г. 55% от населението на Шотландия гласува тя да остане в рамките на Обединеното кралство, припомня Bloomberg.

Паундът поевтиня до 1,2391 долара рано сутринта в понеделник, а към 11:30 часа българско време валутата се търгува със спад от 0,26% до 1,2430 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още