IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поевтинява в очакване на задействането на Brexit

По време на азиатската търговия лирата поевтиня с до 0,6% до 1,2377 долара и беше най-зле представящата се валута от страните в Г-10

11:50 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд поевтинява в деня, когато премиерът Тереза Мей дава начало на 2-годишния процес по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

По време на азиатската търговия спадът на стойността на лирата достигна 0,6% до 1,2377 долара и беше най-зле представящата се валута от страните в Г-10.

Към 11:20 часа българско време паундът поевтинява с 0,25% до 1,2416 долара. Спрямо еврото паундът поевтинява с 0,07% до 0,8689 паунда за едно евро.

Днес по обяд се очакват посланикът на Великобритания в ЕС да връчи официалното писмо от Тереза Мей на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и по този начин да активира член 50 от Лисабонския договор.

„Инвеститорите, които са все още несигурни за процеса по напускане на съюза, вероятно продават“, казва Мансур, Мохи-Удин, стратег в NatWest Markets, което е подразделение на Royal Bank of Scotland.

Доларът се търгуваше на ниски нива спрямо конкурентните валути от държавите от Г-10, след като заместник-председателят на Фед Стенли Фишер заяви, че очаква още две повишения на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още