IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на индустриалните компании в Китай спадат с най-много от две години

Спадът подчертава нуждата от по-гъвкави парични условия на фона на забавящата се азиатска икономика

09:59 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбите на индустриалните компании в Китай спадат с най-много от две години

Печалбите на индустриалните компании в Китай спадат с най-много от две години насам, подчертавайки нуждата от по-гъвкави парични условия на фона на забавящата се азиатска икономика, пише Bloomberg.

През октомври общата печалба на китайските индустриални компании се свива с 2,1% на годишна база. За сравнение – през септември печалбата им се повиши с 0,4 на сто. Октомврийският спад е най-големият от август 2012 г. насам.

Централната банка на Китай, която миналата седмица снижи основния лихвен процент за пръв път от 2 години, се въздържа от продажби на споразумения за обратни изкупувания днес. Това се случва за пръв път от юли, като по този начин разхлаби още монетарната си политика.

На фона на имотния срив, свръхпроизводството и производствената дефлация Китай е напът да запише най-бавния си годишен икономически растеж от 1990 г. насам.

Икономическото забавяне се задълбочава през октомври, съдейки по последните данни, публикувани на 13 ноември. Промишленото производство се покачи само със 7,7% на годишна база.

Прирастът е вторият най-слаб от 2009 г. насам. Освен това инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с най-бавното темпо от 2001 г., поглеждайки данните за периода от януари до октомври. Продажбите на дребно този месец също се разминаха с очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още