IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ се повишават четвърти пореден месец

Те са насърчени от подобряващия се пазар на труда, където заплатите постепенно се увеличават

16:46 | 29.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ се повишават четвърти пореден месец през юли на фона на силно търсене на автомобили, съобщава CNBC, позовавайки се на данни на министерството на търговията. В доклада пише, че потребителските разходи, които генерират около две трети от американската икономика, се повишават с 0,3% през седмия месец на годината, а ръстът през юни е ревизиран нагоре от 0,4 до 0,5 на сто.

Потребителските разходи изглежда са възвърнали част от инерциятата от второто тримесечие, когато годишното им повишение беше 4,4 на сто – най-бързото от близо две години. Този скок помогна за смекчаването на ефекта на резкия спад в складовата наличност и продължителното забавяне на бизнес инвестициите.

През второто тримесечие икономиката на САЩ нарасна с годишен темп на ръст от 1,1 на сто, припомня CNBC.

Докладът за потребителските разходи е поредната порция добри данни след тези за търговския баланс, индустриалното производство, поръчките на трайни потребителски стоки и жилищното строителство дадоха надежди за ускоряване на икономическия ръст в началото на третото тримесечие.

Потребителските разходи са насърчени от подобряващия се пазар на труда, където заплатите постепенно се увеличават.

През юли няма особено силен инфлационен натиск над цените, дори и с подобряването на потребителските разходи. Индексът на цените при личните потребителски разходи (PCE price index) се повишава с 0,1% на месечна база през юли. Годишното му повишение възлиза на 1,6 на сто. С точно толкова растеше измерителят от март насам. Индексът PCE e предпочитан от Фед показател за инфлацията, като той се фокусира само върху стоки, които се потребяват от физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още