IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия се влошава леко

Като цяло рекордно високата заетост, повишаващите се заплати и евтините кредити насърчават покупателната способност на германците

13:09 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нагласите сред германските потребители се влошават леко малко преди началото на октомври, но остават на най-високото си ниво от над десетилетие, сочат данни на компанията за маркетингови проучвания GfK, цитирани от Ройтерс. Докладът подсказва, че частното потребление вероятно ще компенсира понижаващия се износ.

Индикаторът за потребителските нагласи се понижава до 10 пункта, а икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха стойността да остане без промяна на ниво 10,2 пункта.

Рекордно високата заетост, повишаващите се заплати и евтините кредити насърчават покупателната способност на германците, коментира агенцията. 

Експертите от GfK обясняват, че спадът вероятно е свързан с нарастващото усещане за несигурност след няколкото терористични нападения в Германия по-рано тази година, както с икономическите последици от референдума във Великобритания, на който мнозинството от населението подкрепи излизане от Европейския съюз.

„Последиците от вота за Brexit върху Европа и най-вече германската икономика все още са напълно неясни“, казва Ролф Бюркл, изследовател в GfK. “Все пак GfK се придържа към прогнозата си, че ръст в реалното потребление от около 2% през 2016 г. е постижим и реалистичен. Затова потреблението остава важен стълб от икономическия растеж в Германия”, допълва той.

Подиндексът на икономическите очаквания се понижава за трети пореден път, показвайки, че германските потребители се опасяват, че икономиката ще бъде по-слаба през следващите няколко месеца.

Изследването на GfK показва още, че очакванията за доходите на потребителите и готовността им да купуват остават на солидните нива над 50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още