IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на банките в Европа насочиха инвеститорите към активи убежища

Златото поскъпна рано тази сутрин до 1 323.11 долара за тройунция

12:13 | 30.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Новините от САЩ продължиха да движат пазарите и през изминалия ден. Данните за БВП на САЩ през второто тримесечие излязоха с ръст от 1.4% при 1.1% от предишното тримесечие. Щатският долар поскъпна с 0.11% спрямо кошницата от шест основни валути, след като промяната в БВП показа устойчив растеж на икономиката в страната. Молбите за помощи за безработица от своя страна се увеличиха от 251 000 до 254 000, но останаха под ключовото ниво от 300 000, което показва стабилно подобряване на пазара на труда. Продажбите на жилища се понижиха с 2.4% през август, което бе по-слабо от очакванията на анализаторите. Пазарът на жилища продължава да изпраща разнопосочни сигнали на пазарните участници относно стабилността на икономиката.

Патрик Харкър, който е председател на Фед за Филаделфия заяви, че подкрепя повишението на лихвите по федералните фондове от страна на банката, но при условие, че икономиката на САЩ продължи да нараства според очакванията на централните банкери. Това твърдение бе подкрепено и от председателя на банката за Атланта Денис Локхарт. На другия полюс бе Джеръм Пауъл, който посочи, че Фед може да почака и постепенно да повиши лихвата, тъй като не е достигнато необходимото ниво на ръст на икономиката.

Петролът продължи ралито си, след като от ОПЕК успяха да сключат споразумение за ограничаване производството след срещата в Алжир. Лекият суров петрол сорт WTI поскъпна с 1.66% до 47.78 долара за барел. Ръстът при черното злато може да бъде ограничен временно от приближаването на нивото на съпротива при 49.11 долара за барел. Лошите новини от банковия сектор в Европа насочиха инвеститорите към активите-убежища като златото. Ценният метал поскъпна рано тази сутрин до 1 323.11 долара за тройунция, като към момента търговията все още остава в тесни граници.

Европейските борсови индекси приключиха вчерашния ден на червено, на фона на задълбочаващите се проблеми в банковия сектор на Стария континент. Германският DAX30 спадна до 10.301.06 пункта, като рано тази сутрин отвори с гап от 55 пункта до 10 245.55 пункта, след като проблемите на Deutsche Bank продължват, а Commerzbank обяви, че съкращава около 7 000 работни места и ще спре изплащането на дивидент. Индексите зад Океана също бяха повлияни от проблемите на банковия сектор в Европа и затвориха на червена територия. Широкият S&P500 записа спад от 0.9% до 2 152.00 пункта, след като сривът на вписаните акции на Deutsche Bank в САЩ поевтиняха по време на сесията с 9%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Двойката продължава да се движи странично и да не успява да преодолее съпротивата на 50-дневната средна. От тук нататък индикатора няма никаква тежест и всякаква пробиви на средната ще са просто случайност. Днес в 11:30 ще се публикува данните за брутния вътрешен продукт и текуща сметка за Великобритания. Двата показателя ще окажат влияние върху паунда. При положителни данни на двата показателя ще видим значително поскъпване при двойката, при смесени или отрицателни ще бъде по-добре да се изчака, преди да купим или да затворим, ако вече сме купили двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още