IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната през април най-висока от пет години

Базираният на изследване сред 3000 мениджъри в производствения сектор индикатор е достигнал ниво от 56.7 пункта

12:10 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената активност в еврозоната през април най-висока от пет години

Индексът PMI на производственият сектор в еврозоната се е повишил през април до най-високата си стойност за последните пет години.

Базираният на изследване сред 3000 мениджъри в производствения сектор индикатор е достигнал ниво от 56.7 пункта, в сравнение с 56.1 пункта през март. Средните очаквания на анализаторите обаче бяха за стойност от 56.8 пункта.

Анализатори коментират, че производственият сектор в еврозоната се е облагодетелствал от силното търсене на индустриални стоки в световен мащаб, както и от ръста на инвестициите.

На фона на рекордните цени на петрола индексът се е повишил до нови рекордни стойности в резултат на силния износ на 12-те страни от еврозоната, което е особено изразено в най-голямата европейска икономика – немската.

Добрите данни продължават серията от такива за европейските икономики, като през април бизнес доверието в Германия се повиши до 15-годишен максимум.

Данните затвърждават очакванията на анализаторите за предприемане на действия от страна на ЕЦБ за повишение на краткосрочните лихви в еврозоната при някоя от следващите срещи.

След изнесените данни еврото продължи ръста си спрямо долара от края на миналата седмица. След като моментно единната валута днес се върна под 1.2600 долара за едно евро, към момента еврото се разменя при нива от около 1.2625 долара.

Следващата среща на ЕЦБ е на 4 май, като за нея широките очаквания са банката да запази равнището на лихвите непроменено и да ги повиши при срещата си през юни.

Според прогнозите на анализаторите ЕЦБ ще повиши лихвите на няколко пъти до края на годината, като ще ги отведе до 3.25% на годишна база.

Като опасност пред икономиките от еврозоната обаче се явяват относително високото ниво на безработица от над 8%, както и рекордното повишение в цените на петрола, които влияят негативно върху потребителските разходи на страните.

Потребителските разходи в немската и френската икономики, които са двете най-големи в еврозоната, отчетоха спад през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още