IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Китай продължава да се разширява

Според официалните данни на правителството PMI индескът се запазва на ниво от 50,4 пункта

11:20 | 01.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Активността в производствения сектор на Китай отново се разширява през септември, сочи официалният измерител на страната, което може би е сигнал, че положителната инерция напоследък продължава, съобщава CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), съставен от властите, се запазва на ниво от 50,4 пункта през септември, колкото беше и през предишния месец. Данни над 50 пункта показват растеж на месечна база. Показанията за септември отговарят на очакванията на анализатори в анкета на Ройтерс.

След значителен ръст през март официалният PMI на Китай отчете свиване до под 50 пункта през юли, преди отново да се разшири през август.

Окуражаващо е, че новите експортни поръчки отчитат ръст през септември до 50,1 пункта от 49,7 пункта през предишния месец. През септември производството е достигнало до 52,8 пункта от 52,6 пункта през август, но индексът за всички нови поръчки все пак се е свил до 50,9 пункта от 51,3 пункта.

Подиндексът за по-малките компании обаче отчита спад, докато представянето на по-големите компании се подобрява – признак, че зависимостта на големи държавни компании от правителството за постигане на растеж все още не се е променила.

Икономистите казват, че тенденцията през последните няколко месеца предполага устойчив икономически растеж, но и нарастваща зависимост от държавните разходи, а прегряването на пазара на имоти може да наложи по-голям риск по-късно тази година, ако дълговите нива продължат да нарастват.

Индустриалната печалба се е увеличила с най-бързия темп от три години през август, като нарастващите продажби и по-високите цени стимулират строителния бум и прегряват пазара на имоти.

Печалбата обаче остава неравномерна, тъй като традиционните тежки индустрии с излишен капацитет, например стоманодобивната индустрия, все още изпитват трудности да постигнат растеж.

Сектори като високо технологии, производството на автомобили и корабостроене, показват силно разширяване, сочи проучването. Отново са загубени работни места, но с по-бавен темп, като подиндексът на безработицата е нараснал до 48,6 пункта от 48,4 пункта през август.

Индустриалният свръхкапацитет остава една от основните спирачки на икономическия растеж. Пекин обеща да забърза темпа на намаляване на капацитета в индустрията, особено в стоманодобивната.

PMI индексът на Markit и Caixin в производствения сектор отчете разширение от 50 пункта през август до 50,1 пункта през септември, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още