IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Китай растат с най-бърз темп от над 5 години

Данните показват, че все повече икономически сектори излизат от дефлация

15:43 | 09.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в Китай се повишават през ноември с най-рязък темп от над 5 години, съобщава Ройтерс. Цените на въглищата, стоманата и други строителни материали скачат, насърчавайки печалбите в индустрията и гарантирайки на компаниите повече средства, с които да погасяват дълговете си.

По-силният от очакваното ръст в размер на 3,3% на годишна база, както и добрите данни от промишлеността в Китай, САЩ и Европа, подхранват твърденията, че глобалната икономика се разширява благодарение на ускорение в индустриалната активност.

„Скокът в производствената инфлация потвърждава нашето виждане, че Китай е излязъл от многогодишния дефлационен капан“, коментират от австралийската банка ANZ.

Данните от петък показват, че ръстът на производствените цени става по-широко базиран, тъй като повече сектори излизат от дефлация.

Производствените цени в Китай през септември тази година се повишиха за пръв път от 2012 г.

Потребителската инфлация също се ускорява по-бързо от очакваното - 2,3% на годишна база. Това е най-високата стойност от април насам и се дължи на по-скъпите хранителни продукти.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха производствена инфлация в размер на 2,2% след 1,2-процентовото увеличение през октомври.

Колкото до потребителските цени, прогнозите бяха за ръст от 2,2 на сто след повишението в рамките на 2,1% през октомври.

 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още