IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ се повишава за пръв път от юни

Ураганите Харви и Ирма от края на август и началото на септември изтриват 0,25 процентни пункта от ръста на индустриалното производство

17:55 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в САЩ се повишава за пръв път от юни месец насам, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Федералния резерв.

Ръстът през септември възлиза на 0,1% на месечна база, което е малко под очакванията за повишение от 0,2%. Предходния месец имаше спад от 0,2 на сто. Промишленото производство съставя по-голямата част от индустриалното. То от своя страна расте през септември с 0,3 на сто на месечна база. През октомври имаше свиване в размер на 0,7 на сто.

Използваният капацитет на фабриките се повишава леко от 75,8% до 76%.

Ураганите Харви и Ирма от края на август и началото на септември изтриват 0,25 процентни пункта от ръста на индустриалното производство.

През третото тримесечие индустриалното производство се понижава с 1,5% годишен темп. Без ефекта на ураганите щеше да има повишение от поне 0,5 на сто, посочват от Фед.

С понижаването на волатилността след ураганите икономистите очакват промишлеността да продължи да расте с умерени темпове, като търсенето на домакинствата, бизнес инвестициите и подобряващите се глобални пазари да помагат за повишението на продукцията.

Последни данни показаха, че промишлеността се разширява със стабилен темп. Институтът за управление на предлагането (ISM) публикува своя индекс за активността в началото на октомври и той показа, че промишлеността през септември се разширява с най-бързия темп от 13 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още