IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се срина до нови исторически дъна спрямо долара и еврото

Руските пари изгубиха над 3% от покупателната си сила, след като ОПЕК запази производствения си таван

22:44 | 27.11.14 г. 12
Рублата се срина до нови исторически дъна спрямо долара и еврото

Рублата отстъпи до исторически дъна спрямо долара и еврото в четвъртък в резултат на решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да запази производствения си таван.

Руската валута изтри по над 3% спрямо щатските и европейските пари до съответно 49,197 за един долар и 61,149 за едно евро. Непосредствено преди оповестяването на решението равнищата бяха съответно 48,64 и 60,27.

По-рано през деня производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, запазиха дневния си производствен таван от 30 млн. барела.

"Както ви казах по-рано, производството няма да бъде понижено", заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими, напускайки срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена.

Венецуелският външен министър Рафаел Рамирес напусна заседанието видимо ядосан и отказа да коментира резултата.

Богатите държави от Персийския залив изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

От друга страна, решението за запазване на текущите производствени равнища на практика дава ново начало на битката за пазарен дял.

Богатата на енергийни ресурси Русия генерира около половината от федералните си бюджетни приходи от износа на петрол и природен газ.

Рублата поевтинява вече с над 30% през тази година под натиска както на движенията на енергийните пазари, така и на санкциите на Запада спрямо Кремъл. Причината е ролята на Москва в конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
но както и да е де всеки си има гледна точка, да видим какво ще стане аз залагам на Clustering Monetary Policy не на Centralized Monetary Policy. Защото централизираната система е първо не сигурна и второ монопол както сме в момента. Не виждам авсолютно никакъв смисъл да сме в централизирана монетарна политика. Един (centrilized) блестящ пример за това е Гърция по удачен пример не мога да ви дам. Друг пример е Исландия (clustered) там бам reset и икономиката работи без никакви ядове. Вие си преценете кое е по-добре и кое не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 9 години
Големият срив предстой ако не се променят нещата . Големия проблем ще дойде от инжинеринговите фирми който доставяха консумативи и резервни части за цялата руска икономика . В момента на тези фирми заради санкциите им е кажи речи невъзможно да доставят оборудване и ако това продължи срива в икономиката ще е чутовен . Между другото ние сме преживели такъв срив в промишлеността - не знам дали някой си спомня защо гръмна PVC-то в Девня . От липса на резервни части :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Аз не мога да ви разбера вас поне съм в техническата сфера, защо има Server Clusters а не централизиран server? Защото, ако единия server здаде багажа останалите сървъри да продължат да функционират без да са зависими от него. Това което се опитвам да ви обясня е същото както с долара. Аз го виждам като централизиран сървър от който сме зависими т.е. ако нещо стане с него всички останали сървари са down. Това което се опитват да създадат BRICS е Server Clusters т.е. да има data availability (в контекста inflation reduction/minimazing). Аз иначе не виждам смисъл от тея съюзи и нови BRICs банки в други валути, по добре да си останат с долара и толкова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Така е, но според мен поне те я карат на мускули вече цяла година..Но както и да е... най лошото е , че вече сума ти време не правят нищо да променят нещо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 9 години
Икономиката е инерционна - 2-3 години могат да я карат на мускули . След това ще има сериозен срив ако не се промени нещо до тогава де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
Примерно аз с вас търгувам с долари. Валутите на всички ни се обезценяват спрямо долара. Сключваме споразумение да търгуваме в националните си валути и използваме няккав модел там. Нашите валути имат флуктоации по между си, но не са такива фрапантни както с долара и аз не виждам чак такъв проблем ако валутата ми се срива спрямо долара тъй като не го ползвам ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да бе ясно в минус съм така е, но няма да ходи, кой знае къде ще видиш са тва е мое мнение, всичко е възможно. Но искам да питам, ок хуу рублата и не само тя пада спрямо долара, е ако плащам в националната си валута какъв е проблема? Значи ще има проблем, ако има търговия с долари или евра, а ако е в юани, рупии и реали нали и те падат спрямо долара ?!? Просто оставят долара до колкото може и кво става в тоя филм ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
баце, пак ти казавам закривай си позицията, да не станеш още по на минус.. Миналата седмица те продупредих, че така ще стане. Сега пак ти казам - да не кажеш после, че съм лош човек и не мисля за тебе..:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
Guten Morgen, добре аз сега съм в минус защото шортя долара. Тъй като на всички E Markets им падат валутите, но както Русия търгува от скоро с Виетнам, Турция, BRICS в националните валути какъв е проблема ? Проблем има ако търгуват с Euro/Dolar но с другите валути аз не виждам да има ядове ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
2-3 години??? Според мен и 6 месеца да се задържи така, ще имат огромни проблеми с бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още