IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква спад на икономиката от 3% за 2015 г.

Инфлацията ще достигне 14%, твърди икономическият министър Алексей Улюкаев

17:35 | 31.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономическият министър Алексей Улюкаев: &quot;Очакваме инфлацията през 2015 г. да достигне 12%&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическият министър Алексей Улюкаев: "Очакваме инфлацията през 2015 г. да достигне 12%". Снимка: Ройтерс

Заради ниската цена на петрола и западните санкции, наложени заради предполагаемото участие на Русия в кризата в Украйна, сега руското правителство очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от три на сто за тази година.

Икономическият министър Алексей Улюкаев заяви освен това в събота, че правителството очаква инфлацията през 2015 г. да достигне 12%, предава Ройтерс.  През 2014 г. тя бе в размер на 11,4%.

Кремъл очаква сега бягството на капитали, което през 2014 г. достигна рекорда от 150 млрд. долара (132 млрд. евро), през текущата година да достигне 115 млрд. долара. СИзчисленията са направени въз основа на средна цена на петрола от 50 долара за барел за годината.

Досега правителството в Москва очакваше спад на БВП за 2015 г. от едва 0,8%, след като според официални данни от последната седмица през 2014 г. икономиката се е увеличила леко през последната година с 0,6 на сто.

По-рано през януари Министерството на икономическото развитие посочи, че очаква ръстът на БВП през 2014 г. да бъде в диапазона 0,5-0,6%. През 2013 г. руската икономика добави 1,3%. През 2012 г. ръстът на БВП бе 3,4%, а през 2011 г. – 4,3%. 

Улюкаев подчерта, че неговата прогноза за икономиката е по-малко песимистична, отколкото тази на много икономисти.

Запитани от Ройтерс анализатори прогнозираха в края на януари, че икономиката на Русия може да се свие с 4,2% през годината. Специалисти на рейтинговата агенция Moody's заявиха по-рано през месеца, че БВП на страната ще се свие с около 5,5 на сто. Анализаторите на датската Danske предричат дори, че икономиката ще колабира с цели 8%.  В петък и американската банка Morgan Stanley понижи прогнозата за растежа в Русия до спад от 5,6% спрямо по-ранните очаквания за 1,7% на фона на риска от въвеждане на нови западни санкции срещу Москва.

Припомняме, че в средата на декември и Централната банка на Русия предупреди,  че икономиката може да се свие с до 4,8%. Русия страда особено от резкия спад на цените на петрола от миналото лято насам. Към това трябва да се добавят и наложените на Москва в резултат на конфликта в Украйна западни икономически санкции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
баце в Сашш нема да ме пуснат, те знаят че ги псувам и ги кълнем там в NSA и само как влезна и са ме обявили за Гуантанамо .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Това че БВП и инфлацията на една страна са по-лоши от икономическа гледна точка, не означава че хората живеят по-лошо от хора в страна с по-добри показатели на глава БВП и инфлация!Висок БВП не е равносилен на радост и щастиеи Нисък БВП не е равносилен на нещастие и липса на радост и удоволствияИнфлацията също не е обективен критерии, когато има правителство и банка които да компенсират това в огромна икономика като руската, напротив! ЕЦБ и ФЕД се *** от напъни докато създадат инфлация и пак не успяват!Ако се анализира индекса на щастието много ясно се вижда че БВП не помага на щастието, а напротив - пречи в много от фашистките икономика, като нашата!Проблемите на руснаците са другаде, но и те сякаш не го разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Баце, не визирах тебе! Ти си мой човек;)) Онова недоразумение Страхо имах в предвид;)) И земи *** на екскурзия! И в САЩ и в Раша ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Как бе ей ме, но аз вече не коментирам тука от кой е тая статия ако е пак Ройтерсите и Блумбъргови писнало ми е на фуя от тях, *** съм ги...... Но аз не съм твърдял, че Руската ше срине американската, но и санкции и манкции нишо им нема и доста ги е яд Рейтерсови и Блумбъргови ... :))) Сега гледам и оня Гръка нападат... ееееми така е, кой им се дърпа на разни банкерчета и на САШшш е ***, знаем ги тея, ше ги *** в мурдерите тея САШшш да *** ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Само да добавя емпиричен опит от правителствата на Андрей Луканов, Любен Беров, Жан Виденов и прочее ***. Инфлацията винаги е по-висока от основния лихвен процент поне с няколко пункта. А инфлацията на т.нар. "малка кошнициа" и "пенсионерска кошница" е даже по-висока. Така че прогнозите за инфлация от 12% могат да си я ползват за нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Странна липса на коментари под тази новина:))) А някои твърдяха преди време, че Русия щяла да срине американската икономика :)) хаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още