IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отчита спад от 1,1% на икономиката през януари

Инфлацията през януари достига 3,9%, а през декември 2014 г. бе 2,6%

16:33 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил с 1,1% през януари 2015 г., показват сезонно изгладени данни на Министерството на икономическото развитие, цитирани от ТАСС. На годишна база БВП се е свил с 1,5%.

През декември 2014 г. БВП се е повишил с 0,6%, припомня агенцията.

Според ведомството през януари има значителен спад на инвестициите в базов капитал и строителство, както и по отношение на оборота на търговците и производството. Според оценките инвестициите в базов капитал са се свили с 3,5%, а производството е намаляло с 1,7%.

През януари търговското салдо на страната остава положително - с 15,9 милиарда долара, но се е свило с 14,9% в сравнение с януари миналата година. Номиналният ефективен курс на рублата е намалял с 6,5%, а обемът на международните резерви на Русия е спаднал с 9,2 млрд. долара.

Инфлацията през януари достига 3,9%, а през декември 2014 г. бе в размер на 2,6% - най-високата стойност от февруари 1999 г. насам. На годишна база инфлацията се ускори до 15% в сравнение с 11,4% през миналата година. Основният фактор за високата инфлация е девалвацията на руската валута, отчитат от министерството.

Според данните през последните месеци ефектите от въведеното през август ембарго върху храни, внасяни от Запада, са се засилили, като те са били причината за ускоряване на инфлацията с около 2%. Ембаргото също така е допринесло за намаляване на предлагането на стоки, отслабване на конкуренцията и дисбаланси на пазара на хранителни стоки. 

По-рано днес стана ясно, че бизнес активността в руския сектор на услугите през февруари, изразена чрез PMI индекса на HSBC, се свива значително от 43,9 пункта през януари до 41,3 пункта. Равнището е значително под границата от 50 пункта, разделяща увеличението на активността от забавянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още