IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инфлацията в Германия се забавя през март

Низходящата тенденция се разглежда като обезсърчаваща спекулациите, че ЕЦБ ще започне да вдига лихвените проценти

20:57 | 30.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия рязко се забавя през март, след като миналия месец прехвърли целевия праг на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това показват публикувани днес предварителни данни, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Цените в най-голямата икономика в Европа са се повишили с 1,6 на сто спрямо март 2016 г., отчита Федералната статистическа служба Destatis. През февруари ръстът беше 2,2%.

Стоките са поскъпнали с 2,5 на сто спрямо 3,2 на сто през февруари, а услугите - с 0,7 на сто след 1,3 на сто за предходния месец, предава БТА.

При енергията ръстът на цените се забавя до 5,1 процента спрямо 7,2 процента месец по-рано, а при храните - от 4,4 процента на 2,3 процента.

Низходящата тенденция се разглежда като обезсърчаваща спекулациите, че ЕЦБ ще започне да вдига лихвените проценти. По-високите лихви са насочени към овладяване на инфлацията, отбелязва АП.

ЕЦБ държи основния си лихвен процент на рекордно ниско равнище и изкупува облигации с новоотпечатани пари с цел да стимулира икономическия растеж и инфлацията. Централната банка твърди, че ще запази програмата си за количествени улеснения поне до края на годината, а лихвите ниски - "за продължителен период".

Целевата инфлация за финансовата институция е малко под 2 процента.

Очаква се утре Евростат да публикува предварителна оценка за инфлацията в еврозоната през март.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
а какво означава намаление на количествени улеснения поне до края на годината, то си е като спиране или дърпане на шалтера в наи скоро време нещо като да спреш апарата на човек в кома на там вървят нещата няма управия с изкуствена кома природата си знае работата едни умират други се раждат кръговратът на живота така че за в бъдеще няма как да бъде ЕЦБ). ще последва по големия брат близнак фед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още