IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в частния сектор във Великобритания се задържа на стабилно ниво

Според Конфедерацията на британската индустрия (CBI) икономическият растеж ще остане скромен

12:35 | 04.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът в частния сектор във Великобритания се задържа на стабилно ниво през трите месеца до края на октомври, след като преди това отслабна леко. Последиците от ускорената инфлация върху потребителите и опасенията на компаниите около Brexit означават, че ръстът по всяка вероятност ще остане скромен, пише в доклада на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), цитиран от Ройтерс.

Месечният индикатор на организацията за продукцията на промишления сектор, търговците на дребно и компаниите в сферата на услугите остава на ниво +11, което е най-ниското от юни насам.

„Ръстът на икономиката остава сравнително стабилен, макар че темпът на растежа е малко по-бавен от очакваното, особено при търговците на дребно и промишлените предприятия“, коментира главният икономист на CBI Рейн Нютън-Смит.

Ръстът на британската икономика се забави през първото полугодие на 2017 г., а през третото тримесечие записа леко ускорение.

Английската централна банка (АЦБ) повиши основния лихвен процент за пръв път от десетилетие в четвъртък.

Според доклада на CBI индексът за очакванията за продукцията през идните три месеца се понижава от +18 пункта през септември до +12 през октомври. Това е най-ниската стойност от януари насам.

Авторите на проучването очакват ръстът да остане скромен, тъй като инфлацията изяжда от покупателната способност на домакинствата, а несигурността около Brexit вреди на бизнес инвестициите.

„Все още очакваме повече подкрепа за ръста от нетната търговия отколкото сме очаквали в близкото минало, тъй като обменният курс и глобалното подобряване на растежа повишава британския износ, а пък по-слабото вътрешно търсене ограничава повишението при вноса“, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още