IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ревизираха оценката за икономическия растеж в края на 2012 г. до 0,4%

Ревизията на икономическия растеж е заради по-високия от първоначално отчетения ръст на бизнес инвестициите, както и по-малкия търговски дефицит за периода

15:58 | 28.03.13 г.
САЩ ревизираха оценката за икономическия растеж в края на 2012 г. до 0,4%

Американското правителство допълнително ревизира нагоре икономическия растеж през последните три месеца на миналата година. Окончателните оценки на търговското министерство на САЩ сочат, че брутният вътрешен продукт (БВП) е регистрирал ръст от 0,4%, а не 0,1%, каквато беше междинната оценка, предаде Bloomberg.

Въпреки позитивната ревизия обаче икономическият растеж в САЩ в края на 2012 г. не оправда очакванията на анализаторите. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха, че БВП ще отчете повишение от 0,5%.

От американското търговско министерство уточняват, че ревизията на икономическия растеж е заради по-високия от първоначално отчетения ръст на бизнес инвестициите, както и по-малкия търговски дефицит за периода.

Корпоративните разходи за сгради например са се повишили с 16,7% през последното тримесечие на миналата година на годишна база, а не с 5,8%, каквато беше предишната оценка. Търговският дефицит на страната освен това се е свил до 384,7 млрд. долара за периода, като това е допринесло с 0,33 процентни пункта към растежа.

Същевременно обаче данните за потребителските разходи в периода октомври-декември 2012 г. са ревизирани надолу от 2,1%, каквато беше предишната оценка, до 1,8%. Разходите на бизнеса за оборудване и софтуер обаче са компенсирали, като според последната оценка са нараснали с 11,8%.

Данните за инвестициите в жилищни имоти също са ревизирани нагоре – до 17,6% от 13,5%, каквато беше предишната оценка.

Според правителствените прогнози американската икономика ще ускори растежа си през това тримесечие заради отчетеното повишение на инвестициите на бизнеса, както и подобрението на потребителските разходи, въпреки новите данъци.

Същевременно данните на американското трудово министерство сочат, че през миналата седмица подадените първоначални молби за помощи при безработица са нараснали с 16 хил. до 357 хил., което е най-високо ниво от повече от месец. Очакванията на анализаторите бяха за доста по-слабо увеличение на заявленията до 340 хил.

Средното ниво на подадените молби за обезщетения при безработица за последните 4 седмици, което е по-малко волатилно, също се е увеличило – от 340 750 до 343 хил.

Намалял е броят на американците, които продължават да получават седмични помощи при безработица по редовните правителствени програми. Към 16 март броят им е бил 3,05 млн. души, което е най-ниско ниво от юни 2008 г.

Увеличил се е обаче броят на американците, които са се включиви в специалните федерални програми за подпомагане на трайно безработни. Към 9 март те са били 1,91 млн. души, или със 125 500 души повече в сравнение с предходния отчетен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още