IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на JP Morgan Chase: Правителствата ще забранят биткойна

Това би принудило цифровите валути да се превърнат в черен пазар, смята Джейми Даймън

13:50 | 23.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase Джейми Даймън отново нападна биткойна и цифровите валути, предупреждавайки, че правителствата ще ги забранят, ако станат твърде големи.

„Точно сега тези крипто неща са нещо ново, хората мислят, че са нещо чисто, но колкото по-големи са, толкова повече правителства ще ги закрият", заяви Даймън в интервю за предаването TV18 на CNBC в Ню Делхи в петък.

Даймън се притеснява, че сега благодарение на биткойна, етериума и  т.нар. първично монетно предлагане (Initial coin offering – ICO) цифровите пари за наводнили пазарите.

„Това създава нещо от нищо, което за мен не струва нищо", каза той. „Тази история ще свърши зле“.

Даймън предупреди, че правителствата в крайна сметка ще се справят с криптовалутите и ще се опитат да ги контролират, като заплашват всеки, който купува или продава биткойни с лишаване от свобода, което би принудило цифровите валути да се превърнат в черен пазар. 

Как смятате, че ще се развие бъдещето на биткойна?

Как смятате, че ще се развие бъдещето на биткойна?

 

 

Цената ще продължи да расте, може да мине 6000 долара за брой до края на годината
Цената ще расте бързо, може да стигне 500 000 долара, както мечтае инвеститорът в Snapchat Джереми Лий
Джейми Даймън от JP Morgan Chase е прав – балонът ще се спука
Общо 1918 гласа

Това са последните засега коментари на банкера, с които напада биткойна. По-рано през този месец той нарече криптовалутите "измама“. Неговите коментари, заедно с тези на няколко изтъкнати инвеститори от хедж фондове, се случват на фона на рязко разпродаване на биткойна. Цената за един биткойн падна от около 4 340 долара до 2 981,05 долара в рамките на дни след първия му коментар. След това последва възстановяване до около 3 640,68 долара, показват данни на CoinDesk. Въпреки тази волатилност стойността на биткойна нарасна с 264 на сто тази година. 

Коментарите на главния изпълнителен директор на JP Morgan Chase обаче се посрещат с известна критика от някои инвеститори.

„Коментари като тези на Джейми показват провала да схванем значението на блокчейна и силата на бранда във фундаменталното море на промяната", казва Скот Нилсън, председател и главен изпълнителен директор на блокчейн фирмата Sweetbridge, в имейл до CNBC от миналата седмица.

Междувременно компания, наречена Blockswater, подаде жалба за непазарно поведение в Швеция срещу Даймън и JPMorgan. Blockswater твърди, че Даймън умишлено е разпространил фалшива и подвеждаща информация, твърди City A.M.

JPMorgan Chase отказва да коментира темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 13
Sakamano
преди 6 години
Цената на биткойна падна не заради изказването на този дe-бил, а заради действията на китайските власти. Биткойнът не може да бъде забранен и всички го знаят. Държавите единствено може да въведат биткойн регулации, с което дефакто ще го "легализират". Точно от това се страхува тези ***.Шефът на JP Morgan доскоро твърдеше, че биткойнът е балон, който скоро ще се спука. Сега казва, че че правителствата трябва да го забранят, преди да е станал прекалено голям. Да е*a и банкeрите! За хора, които не вярват в бъдещето на криптовалутите, май прекалено много се притесняват от тях!Всичко това напомня на проблема на големите звукозаписни компании с Интернет. Дълго време го отричаха и губеха пари. Накрая бяха принудени да го приемат и решиха да го използват - тогава печалбите им тръгнаха нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още