IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар поскъпна след изказването на Йелън

Зелените пари бяха подкрепени и от ръста на БВП на икономика номер едно през първото тримесечие

11:25 | 30.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар задмина нивото от 111.00 йени по време на азиатската сесия. Ръстът за зелените пари стана факт в резултат на коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън. Тя сподели, че повишаване на лихвените нива през идните месеци би била подходяща стъпка, в случай че трудовият пазар и икономиката на страната продължат да бележат напредък. Тези изказвания засилиха бичите настроения за валутната двойка, която се покачи до най-високата си стойност за последния месец. За спада на йената допринесе и политическата обстановка в Япония, където министър-председателят Шиндзо Абе предприема отлагане на очакваното увеличаване на данъка върху продажбите.

Зелените пари бяха подкрепени и от ръста на БВП на икономика номер едно през първото тримесечие с 0.8%. Данните за потребителските разходи, както и потребителското доверие, които ще бъдат обявени утре, също биха имали влияние върху котировките на долара и настроенията за действия от страна на Фед. Днешното понижение на йената доведе до ръст за японския Nikkei, който успя да увеличи стойността си с 1.24%, докато петъчната сесия за щатските индекси също се оцвети в зелено. Пазарните участници биха получили още информация относно намеренията на централните банкери и по време на изказванията на члена на управителния съвет на Фед Лейл Брейнард в петък.

Поскъпването на долара спрямо кошница от основни валути засегна и еврото, което се понижи до най-ниското си ниво спрямо зелените пари от средата на месец март, свличайки се до 1.10975. Австралийският долар от своя страна също отстъпи спрямо щатската валута, която пое надолу, след като импулса в цената на петрола притихна и суровината се завърна под 50.00 долара за барел. „Черното злато“ поскъпна, след като бе обявено понижение на запасите в САЩ с 4.2 млн. барела в сряда от Енергийната информационна агенция.

Цената на петрола отстъпи част от спечелената територия, след като американският лек суров петрол и Брентът достигнаха за първи път психологическата граница от 50.00 долара за барел, респективно от октомври и ноември месец миналата година. Поскъпването на „черното злато“ би могло да се счита от Фед и като друг сигнал за подобряване на икономическото състояние в глобален план, което да подкрепи евентуално повишение на лихвените нива в САЩ през юни. Само по себе си поскъпването на суровината едва ли би било определящ фактор за решението на централните банкери, но то от своя страна би повлияло върху нивата на инфлация в страната. Въпреки че не се очаква значително намаляване на производствените нива, инвеститорите са в очакване на срещата на ОПЕК в четвъртък във Виена, чиито изход би дал своето отражение върху котировките на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

На 25 април публикувахме следния сценарий: „Цената се движи във възходящ канал вече три месеца, което е достатъчно дълго, за да очакваме съвсем скоро нарушение на границите. По-добрият сценарий за нас ще бъде двойката да поевтинее достатъчно и при корекция да търсим къси позиции. От днешна гледна точка цената тества подкрепата и по-агресивните участници вероятно ще купят, но едва ли ще чакат нови върхове над 0.70524. Всеки, който купи около днешните нива, трябва да търси изход в подножието на последния връх при 0.70524.“

На графиката се вижда, че описаният сценарий се е изпълнил на 100%. Имахме поскъпване след тест на възходящата трендлиния, точно до 0.70524, след което поевтиняване и нарушение на възходящия канал. Към момента двойката не ни дава добри условия за участие. Низходящото движение е нестабилно и до някаква степен изчерпано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още