IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Испания да оцелее в битката с дефлацията?

Въпреки че страната се представя добре, икономическите данни показват малко признаци на устойчивост, смятат експерти

16:17 | 29.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли Испания да оцелее в битката с дефлацията?

Успявайки да се пребори с финансовата криза, породена от балона при имотите и рецесията, Испания сега изглежда на пътя на възстановяването. Въпреки това някои анализатори предупреждават, че пред страната предстоят опасности вследствие на задаващата се дефлация, пише CNBC.

Въпреки тежката банкова криза преди само три години централната банка сега очаква испанската икономика да се разшири с 1,4% през 2014 г. и с 2 на сто през 2015 г., водена от вътрешното търсене.

През третото тримесечие на 2014 г. испанският брутния вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,5 на сто на тримесечна база в сравнение с разширението в еврозоната от 0,2%.

Въпреки оптимистичните прогнози за растежа ситуацията с инфлацията стои по различен начин. През декември индексът на потребителските цени спадна с 1% спрямо година по-рано.

За сравнение последните данни от еврозоната разкриха, че валутният блок е изпаднал в дефлация през декември, което повиши очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне дългоочакваната програма за покупки на правителствен дълг. В последствие институцията действително прибегна до хода, давайки началото на месечни покупки на публичен и частен дълг на стойност до 60 млрд. евро.

Въпреки че спадът на цените може да се разглежда като добра новина за потребителите, дефлацията е нож с две остриета за националните икономики. Основните опасения са свързани с изпадането в т.нар. дефлационна спирала, при която потребителите трайно отлагат разходите си в очакване, че цените ще спаднат още, което се случва от повече от десетилетие в Япония. По този начин се покачва и реалната стойност на парите, а оттам и размерът на дълга, който да упражнява натиск върху икономиката.

По думите на Джонатан Лойнс, главен икономист за Европа в Capital Economics, Испания е особено уязвима към изпадането в дефлация. Според него последните негативни данни от страната не могат да бъдат отдадени само и единствено на спадащите цени на петрола.

"Въпреки че икономическото възстановяване на Испания остава стабилно, високата безработица и до голяма степен свободният капацитет правят икономиката уязвима на продължителните пристъпи на дефлацията", посочи Лойнс в тримесечния доклад на компанията, който предстои да бъде публикуван.

"Испания е една от по-силно представящите се страни в еврозоната в последните тримесечия. Проучванията на производствената активност обаче показват малко признаци на устойчивост", добави той.

В доклада Лойнс, заедно с Роджър Бутъл и Мартин Есекс от Capital Economics, посочиха още, че един по-продължителен период на дефлация може да засегне дълговата консолидация на страната, което пък може да доведе до "по-нататъшни мерки за строги икономии" – нещо, което министър-председателят Мариано Рахой не е склонен да направи през 2015 г., която е изборна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
menroom
преди 9 години
Ще опростят и нейния дълг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още