IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската крона поскъпна след добри данни за пазара на труда

Централната банка Riksbank сигнализира, че икономистите са доволни от динамиката на валутния пазар

16:11 | 24.05.16 г.
Шведската крона поскъпна след добри данни за пазара на труда

Заместник-управител в Шведската централна банка определи последната серия макроикономически данни за страната като окуражаващи и сигнализира, че икономистите са доволни от динамиката на валутния пазар. Това означава, че най-голямата скандинавска икономика е по-малко вероятно да преживее поредна серия парични стимули, пише Bloomberg.

Шведската крона поскъпна с 0,72%, като едно евро се обменя за 9,2933 крони към 16:00 часа българско време.

Според Пер Янсон, заместник-управител в Riksbank, последните движения при шведската крона са удовлетворяващи. По думите му данните за безработицата от 7,3% през април, публикувани във вторник, са добри. Предишния месец дела на безработните беше 7,7%. Янсон е определян като един от привържениците на облекчения в паричната политика, посочва Bloomberg.

Прогнозата ни все още включва спад в безработицата, но има и голяма доза несигурност”, казва Янсон. „Данните до голяма степен са повлияни от притока на мигранти и как тези хора ще си осигурят заетост в дългосрочен план“, допълва той.

Следващото заседание на Riksbank за паричната политика е на 6 юли. През април банката остави бенчмарковия си лихвен процент на ниво от -0,5%, след като през февруари беше понижен с 15 базисни пункта.

Янсон предупреждава, че очакванията не бива да се обвързват само с една порция данни и заяви, че банката трябва да е подготвена за вероятни колебания, включително и в обменния курс. Рисковете пред шведската икономика включват референдума за британското еврочленство на 23 юни и резултата от преговорите за гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още