IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария намали броя на институциите, освободени от отрицателните лихви

Отрицателната лихва вече ще се прилага и за предприятията, свързани с швейцарските пенсионни фондове

16:22 | 22.04.15 г.
Швейцария намали броя на институциите, освободени от отрицателните лихви

Швейцарската централна банка (ШЦБ) намали значително броя на институциите, освободени от отрицателните проценти по техните парични депозити, държани в централната банка, съобщи Ройтерс.

Централната банка въведе лихва в размер на -0,75% върху някои депозити в швейцарски франкове в опит да възпре спекулативните потоци във валутата.

Отрицателната лихва вече ще се прилага и за т. нар. депозитни сметки в ШЦБ на предприятията, свързани с швейцарските пенсионни фондове, посочи институцията в изявление.

На 15 януари ШЦБ шокира пазарите, премахвайки минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпращайки лихвените равнища на още по-негативна територия. Ходът оскъпи значително местната валута, която само в рамките на няколко часа скочи с над 30 на сто.

Регулаторът въведе долния праг на обменния курс в разгара на кризата в еврозоната, която предизвика огромен приток на активи към страната, считана за едно от най-безопасните места за съхранение на средства. Това обаче постави под натиск за поскъпване швейцарския франк, който пък от своя страна застраши нормалното функциониране на външнотърговските взаимоотношения на Швейцария.

През януари институцията въведе и отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките в размер на -0,75%. Дотогава ставката бе в размер на -0,25%, като размерът бе определен през декември.

По време на следобедната търговия на Стария континент в сряда швейцарската валута поевтинява с процент спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още