IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика неочаквано отчете застой през третото тримесечие

Инерцията на икономическия растеж бе спряна от слабото представяне на енергийния, строителния и финансовия сектор

10:48 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият растеж на Швейцария неочаквано изпадна в застой през третото тримесечие, след като инерцията му бе спряна от слабото представяне на енергийния, строителния и финансовия сектор, съобщава Bloomberg.

Производството остава без промяна през трите месеца до края на септември след ръст от 0,2% през предишния период, заяви Държавният секретариат по икономическите въпроси в Берн във вторник. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст от 0,2% през третото тримесечие.  

„Все още сме в дупка, можете да видите това от търговските цифри – все още е нужно време за осмисляне на шока с франка“, каза Корнелия Лушингер, икономист в Zuercher Kantonalbank. “Но виждаме ясно възстановяване през следващата година“.

Икономиката изпитва трудности през тази година заради франка, който швейцарската централна банка определи като „значително надценен“ дори с рекордно ниските лихвени проценти и заявката за купуване на чужда валута. Централните банкери на страната може и допълнително да облекчат политиката, за да предотвратят скок на франка, ако колегите им от еврозоната увеличат стимулите на 3 декември, отслабвайки еврото.

Франкът е поскъпнал с около 11% спрямо общата валута от средата на януари насам, когато швейцарската централна банка премахна минималния си обменен курс. В резултат на това износът отслабна, а производството, туризмът и търговията на дребно отчетоха спад на търсенето. И все пак по-евтиният внос означава, че швейцарските потребители отбелязват ръст на покупателната си сила.

„Опасенията, че икономиката, и най-вече индустрията, ще се сринат след поскъпването на франка не се оказаха верни – съкращаването на работни места ще бъде по-малко от очакванията“, каза председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан в интервю за Handelszeitung миналата седмица. „Процесът на приспособяване обаче все още не е приключил. През следващата година безработицата ще се повиши леко“.

Потреблението на домакинствата и на организациите с нестопанска цел отчита ръст от 0,4% през третото тримесечие спрямо предишните три месеца, показват още данните. Здравният сектор, транспортът, строителството и енергетиката допринасят най-много за ръста. Инвестициите в строителството показват „ясно съкращаване“.

Износът на стоки без златото, ценностите и препродажбата е нараснал с 0,5% през третото тримесечие. И все пак ръстът се „дължи единствено“ на химическите и фармацевтичните продукти. Останалите категории, включително износът на часовници, бижута и инструменти за изработка на прецизни детайли, отчитат спад.

Като признак за трудностите, пред които са изправени компаниите износителки, новите поръчки, получени от машинната, електрическата и металообработващата индустрия са се понижили с 12,8% през третото тримесечие на 2015 г. спрямо миналата година, а приходите – с 6,7%. Някои компании намалят цените си в опит да запазят клиентите си.

Централната банка вече установи лихвения процент по депозитите на ниво от -0,75% в опит да разубеди инвеститорите да пазят франковете си. Редуцирането на лихвите по депозитите от Европейската централна банка (ЕЦБ), което би отслабило еврото, може да накара Швейцарската централна банка да реагира, поддържайки спреда между лихвените проценти. Според последното месечно икономическо проучване на Bloomberg Швейцарската централна банка може да намали лихвения процент по депозитите дори до -1,25%.

Следващата среща на централния орган е насрочена за 10 декември, седмица след тази на ЕЦБ и седмица преди срещата на Федералния резерв на САЩ на 16 декември, на която представителите може би най-накрая ще затегнат политиката. Подобно решение може да намали част от натиска върху швейцарските централни банкери.

На срещата си през следващата седмица Швейцарската централна банка вероятно ще актуализира и икономическите си прогнози и ще представи първите си очаквания за растежа през 2016 г. В момента банката прогнозира разширяване на производството от „малко под“ 1% за 2015 г. и спад на потребителските цени от 1,2%.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват икономически растеж от 0,9% през тази година, който да се увеличи до 1,2% през 2016 г. и до 1,7% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още