IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните икономически новини от САЩ изпратиха долара до 3-седмичен връх

Британският паунд поевтиня с 0.76% спрямо американския долар, достигайки 1.2866 долара за паунд

10:59 | 16.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът продължи с доброто си представяне и във вторник, след като получи подкрепа от силните икономически данни, публикувани по-рано през деня в САЩ. Продажбите на дребно за месец юли, които са един от ключовите икономически индикатори, изненадаха приятно пазарните участници, отчитайки ръст от 0.6% на месечна база. Предварителните очаквания на икономистите бяха за повишение от 0.3%. В същото време данните за предходния месец бяха ревизирани до 0.3% спрямо първоначалните -0.2%. Индексът на Фед за Ню Йорк, измерващ бизнес условията и очакванията на мениджърите от производствения сектор в Ню Йорк, достигна 25.20 пункта, надхвърляйки предварителните прогнози от 11.00 пункта. В резултат на това щатската валута се изкачи почти до 3-седмичен връх. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути се повиши с 0.4% до 93.73 пункта.

Британският паунд поевтиня с 0.76% спрямо американския долар, достигайки 1.2866 долара за паунд. Данните за инфлацията във Великобритания се оказаха под очакваното, а това притисна британската валута. За юли индексът на потребителските цени се запази без промяна на ниво от 2.6% на годишна база. Прогнозите на по-голямата част от експертите обаче бяха за ръст на потребителските цени с 2.7%. Слабото представяне на петрола се отрази негативно върху стоковите валути. Канадският долар загуби 0.3% от стойността си като поевтиня до 1.2758.

Златото също се понижи, след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че засега няма да напада американския тихоокеански остров Гуам, но ще следи внимателно действията на САЩ. Това доведе до разпродажби при златото, което се ползва със статут на убежище при възникване на кризи. Във вторник благородният метал спадна до 1271.24 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец декември се търгуваха с понижение от 10.83 долара до 1279.46. Другите благородни метали също завършиха деня на червена територия. Фючърсите на среброто спаднаха с 2.5% до 16.698, докато платината отчете поевтиняване от 0.75% като достигна 976.60 долара за тройунция.

Данните за намаленото търсене на петрол в Китай продължиха да оказват натиск върху цената на черното злато. Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка през септември отстъпиха с 4 цента до 47.55 долара за барел. Сортът Брент се търгуваше на нива от 50.85 долара. Увеличаването на производството на шистов петрол в САЩ очаквано поставя цената на петрола под силен натиск. Прогнозите на EIA са за ръст в петролните добиви със 117 000 барела дневно като това ще доведе до ръст в производството до 6.149 млн. барела през септември. Вниманието на инвеститорите днес ще бъде съсредоточено към данните за петролните запаси за седмицата до 11 август.

Водещите американски индекси записаха смесено представяне. Индустриалният Dow Jones отчете минимално повишение от 0.02 на сто до 21 998.99 пункта. S&P 500 и Nasdaq се понижиха съответно с 0.05% и 0.11%. С най-слаб резултат показа секторът на телекомуникационните услуги. Акциите на компаниите от банковия сектор бяха сред най-силно представилите се вчера. При компаниите най-силно се представиха книжата на American Express, които нараснаха с 1.54%, следвани от Apple, които поскъпнаха с 1.09% до 161.60 долара за акция. Nike и Home Depot бяха най-слабо представилите се компании с понижения съответно от 2.04% и 2.65%.

Европейските пазари затвориха на зелена територия на фона на отслабналото напрежение между САЩ и Северна Корея. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 нарасна с 0.09%. Най-силно представяне направи британския FTSE 100, който поскъпна с 0.41% до 7383.85 пункта. Акциите на Lufthansa се повишиха с 4.7% до най-високото ниво от пет месеца, след като стана ясно, че от компанията водят преговори за спасяването на Air Berlin, която обяви, че е в състояние на неплатежоспособност. Книжата на Air Berlin се сринаха с над 50%. Междувременно друга авиокомпания - Easyjet, също води преговори за придобиване на затруднената финансово компания. Акциите на Easyjet приключиха търговията с ръст от над 4%.

Вниманието на инвеститорите днес ще бъде съсредоточено върху предстоящото публикуване на протокола от последната среща на Федералния резерв. Пазарните участници ще очакват сигнали за евентуално повишение на лихвите през декември, както и повече информация за това кога от Фед ще започнат корекция на огромния си баланс, възлизащ на 4.5 трлн. долара. Сред другите по-важни събития от икономическия календар са публикуването на данните за равнището на безработица във Великобритания както и брутния вътрешен продукт на еврозоната. В 17.30 часа ще бъде обявено нивото на петролните запаси в САЩ за седмицата до 11 август. Очакванията на икономистите са за понижение на запасите с 3.05 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

Днес ще бъде публикувана стенограмата от последното заседание на Федералния резерв през юли. Публикуването на протокола ще даде по-ясна представа за намеренията на централната банка за това дали ще има още едно (трето за тази година) вдигане на основния лихвен процент, както и конкретика за свиването на баланса . Възможно е да видим поевтиняване при долара. Двойката EURUSD се намира около зоната на съпротива от 1.1780, която към момента се явява като силна област за купувачите. Слабият долар би бил много добър катализатор, който да отприщи ценовото движение до върха от 1.1894.

GBP/AUD

Валутната двойка GBPAUD се намира в низходящ тренд на дневна графика. Фундаменталният сценарий е подхранван от една страна от бичия австралийски долар, а от друга - от падащата лира. Вчерашното публикуване на CPI индекса във Великобритания отчете спад на инфлацията, което говори, че в средносрочен план Английската централна банка няма да бъде агресивна по отношение на затягане на паричната си политика. Двойката има потенциала да тества зоната на подкрепа от кръглото число при 1.6000.

AUDCAD

Мечият момент при двойката е доминиращ. Канадският долар към момента е силна валута, имайки предвид скорошното вдигане на лихвата. Мечките имат потенциала да тестват нивото от 0.9770.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още