IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Brexit би застрашил статута на лирата като резервна валута

Подкрепа за излизане от ЕС би изложило на риск първокласния кредитен рейтинг на Обединеното кралство

08:43 | 26.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Евентуалното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, или Brexit, не просто ще отслаби британския паунд, но и ще застраши статуса му на резервна валута, предупреждават от S&P Global Ratings.

Лирата се нареджда след долара и еврото в резервите на централните банки и е символ на наследството на огромната британска икономика и сигурната ѝ правна система. Ако британците обаче подкрепят излизане на страната от ЕС на референдума на 23 юни, това може да детронира лирата и дори да застраши първокласния кредитен рейтинг на страната от ниво ААА, посочва рейтинговата агенция, цитирана от Bloomberg. 

Излизане на Обединеното кралство от ЕС ще изложи на риск статута на лирата като резервна валута, като навреди на преките чуждестранни инвестиции и други капиталови потоци”, казва базираният в Лондон анализатор Франк Гил.

„Правителствата, които контролират резервна валута, извличат полза от голямата външна и парична гъвкавост, което от своя страна подкрепя кредитния рейтинг на властите“, допълва той.

В края на търговията в Лондон в сряда лирата поскъпна с 0,45% и се обменя за 1,47 долара, а поевтиняването от началото на годината е по-малко от 1%.

През последните седмици валутата поскъпна заради спекулациите, че поевтиняването ѝ преди референдума е било прекомерно. Освен това поредно проучване на общественото мнение даде 13% преднина на проевропейския лагер и това повлия на нагласите на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още