IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на петрола насърчава германската икономика

Според бизнес организация вследствие на ниските цени на горивото ръстът на БВП през 2015 г. ще е с поне 0,3 пр. пункта по-висок

12:16 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спадът на цените на петрола насърчава германската икономика

Спадът на цените на петрола ще повиши ръста на германската икономика през следващата година с поне 0,3 процентни пункта.

„Така точно преди Коледа спадът на цените на петрола се оказва неочакван подарък за икономиката, от който ще спечелил дори и през 2015 г.", казва главният изпълнителен директор на Германската търговско-промишлена палата Мартин Ванслебен пред Rheinische Post.

Спадът на цените означава за следващата година според текущото състояние на пазарите облекчение за около 20 млрд. евро. „Това ще донесе, като се вземе предвид по-слабото евро, най-малко 0,3 пункта към растежа", прогнозира Ванслебен. В Германия спадът в цените на петрола се отчита най-вече чрез по-ниските разходи за транспорт и отопление. Затова и потребителското доверие в страната е на най-високото ниво от осем години насам. 

От лятото насам цените на суровия петрол се срината с около 50 на сто. Тъй като петролът като суровина е от основно значение за производството и транспортирането, разходите за фирмите, но също така и на шофьорите или клиентите, които се отопляват, спадат. Според германския съюз на петролната промишленост германците са спестили през 2014 г. в сравнение с 2013 г. общо около 5 млрд. евро само на бензиностанциите, пише Bild am Sonntag.

От своя страна обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреждава, че значителното поевтиняване може в дългосрочен план да доведе до опасна дефлация с все по-ниско потребление и спадащи инвестиции.  

Преди дни и германската централна банка Бундесбанк предупреди, че неотдавнашното рязко спадане на цените на петрола може да потисне значително инфлацията в страната в близко бъдеще.

"Най-новото свиване на цените на петрола означава, че инфлацията на потребителските цени ще се понижи допълнително и може временно да достигне и прехвърли нула", заяви Бундесбанк в месечния си доклад от декември, публикуван в понеделник. "Ако тези цени се задържат, ние ще трябва да коригираме нашата прогноза с 0,4 процентни пункта", добави институцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още