IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Silk Roаd Рос Улбрихт бе осъден на доживотен затвор

Присъдата е във връзка с обвиненията, че биткойн платформата е била "черен пазар" за търговия с незаконни стоки

14:25 | 30.05.15 г. 2
Създателят на Silk Roаd Рос Улбрихт бе осъден на доживотен затвор

Създателят на Silk Roаd Рос Улбрихт бе осъден на доживотен затвор във връзка с обвиненията, че платформата за търговия с биткойни е част от "черния пазар", предава CNBC.

През февруари Улбрихт бе признат за виновен по всички седем обвинения срещу него, включително за продажба на наркотици и пране на пари. Според властите чрез Silk Roаd са се търгували анонимно лекарства, фалшиви документи за самоличност и други незаконни стоки.

Улбрихт създаде Silk Road през 2011 г., но властите в САЩ я затвориха през октомври 2013 г. поради опасения, че повече от 100 хил. души са използвали пазара за незаконни дейности. За този период платформата успя да генерира приходи от над 214 млн. долара, като комисионните на Улбрихт надхвърлиха 13 млн. долара.

Наричанa понякога "еBay на дрогата", Silk Road позволяваше на десетки хиляди потребители от цял свят, при това гарантирайки тяхната анонимност, да си набавят хероин, кокаин, LSD и други наркотици, продавани във виртуалната валута биткойн. 

Сагата със Silk Road дойде, след като властите в САЩ решиха да затегнат значително контрола върху "черния пазар" в интернет, който обединява кибер престъпни мрежи, работещи по целия свят.

Опасенията от незаконна търговия принудиха регулаторите отново да повдигнат въпроса дали биткойните не трябва да попаднат под надзора на тяхната компетентност, което може допълнително да застраши тяхното съществуване. Виртуалната валута не е контролирана от нито едно правителство или централна банка по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Прав си , за какви по тежки престъпления 10 ,15 години дават а тук ...доживот.Явно много им е засегнал интереса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 8 години
Борбата срещу търговията на дрога и сделките на организираната престъпност са само параванчето, зад което се крият истинските намерения за ликвидирането на SilkRoard. Всъщност се търгуваха и много други работи, при това законни, но напълно анонимно и невидими за централни банки, правителства, агенции и т.н. Което вече е проблем - вървим към свят с безкешови плащания и пълен контрол, в който появата на валута, която няма нужда от банка е крайно нежелателна. Разни финансови измамници за милиони успяват да отърват панделата, но създателят на сайт за търговия в криптовалута получава веднага доживотна присъда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още