IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка повиши водещата овърнайт лихва

Вътрешното търсене остава слабо и има очакване за по-висока инфлация в краткосрочен план, подчертава институцията

22:06 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Турската централна банка повиши днес основния си лихвен процент в опит да пресече обезценяването на националната валута, отслабена от серията кървави атентати, влошеното икономическо положение и политическата нестабилност, предаде АФП.

Институцията обяви, че повишава водещата си овърнайт лихва от 8,50 процента на 9,25 процента. Банката остави без промяна дневната си лихва и едноседмичната лихва по рефинансиране, съобщава БТА.

Непосредствено след тази мярка турската лира загуби 1,2 на сто от стойността си и се разменяше при курс 3,79 лири за долар - знак, че пазарите са очаквали повече, посочва агенцията.

Турската национална валута загуби 7 на сто от стойността си спрямо долара през миналата година. От година и половина страната е засегната от вълна от кървави атентати, забавяне на икономическия растеж и политическа нестабилност, които безпокоят пазарите.

Към това се добавя по-висока от предвиденото инфлация и перспективата за протекционистична икономическа политика в САЩ с встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

В съобщението на турската централна банка се посочва, че вътрешното търсене остава слабо и има очакване за по-висока инфлация в краткосрочен план.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган често оказва натиск върху централната банка, която официално е независима, за това да намали лихвените си проценти с цел стимулиране на растежа и на инвестициите. Той е критикуван за това от някои икономисти, които предупреждават за възможна загуба на контрол върху инфлацията.

Решението на централната банка идва няколко седмици преди референдума за конституционната реформа, с която пълномощията на президента Ердоган ще бъдат сериозно разширени. Промените в основния закон също са източник за безпокойство на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още