IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония с неочаквано увеличение през септември

Отрицателното салдо във външната търговия на островната страна достигна 1,07 трлн. йени

10:15 | 22.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Япония с неочаквано увеличение през септември

Търговският дефицит при стоките в Япония неочаквано се е разширил през миналия месец след рязкото покачване на вноса – новина, която повдига въпроса за ефективността на по-слабата йена, целяща насърчаване на износа на Страната на изгряващото слънце.

Отрицателното салдо във външната търговия на островната страна достигна 1,07 трлн. йени през септември според данните на Министерство на финансите на Япония. Пазарните нагласи бяха за дефицит от 918,5 млрд. йени, предава WBP Online.

Износът се е увеличил с годишния темп от 6,9% през септември, възстановявайки се от спада с 1,3% месец по-рано и надхвърляйки прогнозата за ръст от 6,5 на сто.

Вносът пък се е покачил с 6,2% спрямо същия период на миналата година, след като спадна с 1,5% през август. Анализаторите очакваха разширение на импорта с около 2,7%.

Ултра гъвкавата парична политика, провеждана от Японската централна банка от април 2013 г. насам цели значителното понижаване на покупателната сила на йената с надеждата, че по този начин ще се повиши конкурентоспособността на местния износ.

Въпреки това някои експерти смятат, че по-евтината валута за момента по-скоро тежи върху икономиката вместо да допринася за нейното съживяване. Причината е, че увеличаването на разходите за вносни стоки намалява реалната покупателна способност на потребителите.

Според изследване на Capital Economics по-слабата йена е увеличила експортните цени с 18% от септември 2012 г. Същевременно обаче цените на вноса са нараснали с 22% през същия период.

"Като цяло, по-слабата йена не доведе до очаквания тласък на износа, тъй като фирмите не намалиха цените", казват експертите от Capital Economics Марк Уилямс и Марсел Тиелиант. "Вместо това тя повиши корпоративните печалби", добяват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още