IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS допуска паритет между еврото и лирата в случай на Brexit

Според инвестиционния фонд Pimco шансовете Великобритания да напусне ЕС са 40%

13:42 | 28.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вот в подкрепа на излизането на Великобритания от Европейския съюз на 23 юни ще предизвика големи колебания на валутните пазари и ще навреди на растежа в кралството, смята Рамин Накиса, глобален макроикономически стратег в швейцарската банка UBS, цитирана от CNBC.

По думите му най-големият ефект ще е върху форекс пазарите и в случай на Brexit може да се стигне до паритет между еврото и лирата. 

„Еврото няма да се измъкне невредимо и икономическият растеж в Европа също ще бъде засегнат“, добавя Накиса.

В края на търговията в петък едно евро се обменяше за 0,7602 лири, като единната валута поскъпна постепенно тази година спрямо паунда заради опасенията от Brexit.

Майк Ами, управляващ директор и портфолио мениджър в Pimco, заяви в петък, че британската валута е обект на натиск заради несигурността преди референдума. Според инвестиционния фонд може да се стигне до 10-процентово поевтиняване на паунда спрямо долара, ако британците гласуват страната да излезе от ЕС.

Рамин Накиса от UBS смята, че най-големият риск би бил дефицитът по текущата сметка. „Ако разчиташ на други да инвестират в страната и да купуват облигации, тогава има риск от внезапен спад“, посочва той.Хората ще спрат да инвестират и тогава стабилизацията ще трябва да се случи чрез валутата, така че говорим за 30-процентово обезценяване на лирата заради тежест от страна на търговията”, допълва Накиса.

Според инвестиционния фонд Pimco шансовете Великобритания да напусне ЕС са 40%.

Още новини и анализи за предстоящия референдум четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още