IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската гривна продължава да пропада

Валутата ни е подценена с 15-35%, посочват от централната банка

16:26 | 30.01.15 г. 6
Украинската гривна продължава да пропада

Украинската гривна продължава пропадането си на фона на тежките размирици в източната част от страната, които засягат в последната година икономиката на европейската страна.

По време на търговията в петък гривната се търгува с лек спад от 0,09 на сто до 15,9075 за един долар.

По-рано тази седмица, във вторник, бе отчетено историческото дъно от 16,67 за долар. Това накара заместник-директора на главния икономическия отдел на Украинската централна банка Серхий Николайчук да посочи, че валутата е подценена с 15 до 35%.

"Степента, с която е подценен валутният пазар, е 15-35%. С други думи, ние запазваме равновесието въпреки отслабването на гривната", заяви той, цитиран от портала Zn.ua.

"Надяваме се, че ръководството на страната е добре запознато с необходимостта от реални реформаторски стъпки, които ще осигурят баланс както в бюджета, така и в енергийния сектор, за разлика от комбинацията от социални и популистки мерки и прехвърляне на данъчната тежест за малките и средните предприятия", добави той.

Украинската икономика продължава да се намира в тежка ситуация, след като брутният вътрешен продукт спадна със 7,5% в периода януари-ноември 2014 г. Годишната инфлацията в страната достигна 24,9%. Гривната пък поевтиня с над 50% от началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
"Валутата ни е подценена с 15-35%, посочват от централната банка."Хубаво е да знаеш, че някъде има по-големи *** от тези при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Украйна се е обърнала наскоро към американската инвестиционна банка Lazard за провеждане на консултации относно възможна бъдеща реструктуризация на дълговете на Киев към чуждестранни кредитори. Украинските власти искат да реструктуризират част от своите външни дългове на обща стойност 20 млрд. долара, съобщава водещият американски бизнес всекидневник The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.Целта на украинските власти в преговорите е да постигнат удължаване на срока за погасяване на дълговете и да снижат лихвеното натоварване върху икономиката си. Според американски източници, изплащането на друга част от украинския външен дълг или 3 млрд. долара по евробондовете, закупени от Русия през 2013 г., не влиза в периметър на сегашните преговори. Най-вероятно този дълг ще бъде напълно погасен на падежа през месец декември 2015 г.Засега от банка Lazard и от украинското министерство на финансите не коментират информацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Тези нещастници от Киев тихомълком търсят Lazard за да правят трансформация на дълга, защото са във фалит реален и няма с какво да плащат. Но от WSJ ги издадоха вчера и сега в целия свят реват и стенат инвеститорите в украински дългМъкаааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
A, сигурно се намират. При това някой здраво купува, щото за година военни действия и властване на бандити в киев се е обезценила само 50%. Интересно ми е накрая кой ще изгърми с обезценените гривни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Защо ли не се намират мераклии да купуват гривни щом са толкова подценени. Сорос може да повтори удара с атаката срещу британския паунд на времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
и тез ги напече слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още