IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Ново смекчаване на паричната политика ще е неефективно без реформи

Регулациите във финансовия сектор са добре обмислени, посочи членът на ЕЦБ

09:12 | 23.11.14 г. 1
Вайдман: Ново смекчаване на паричната политика ще е неефективно без реформи

Ново смекчаване на паричната политика би било неефективно, освен ако не бъде в комбинация с програми за държавни реформи, заяви членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман, цитиран от WBP Online.

"Повече благоприятни условия за рефинансиране ще бъдат необходими, за да се стимулира растежа на кредита", посочи Вайдман, който е и гуверньор на Германската централна банка (Бундесбанк), по време на реч във Франкфурт. "Много по-важно е да се подобрят дългосрочните перспективи за приходите на нефинансовите корпорации. Това е важно, за да се заздравят устойчивите перспективи за работните места. И двете неща могат да бъдат постигнати само чрез структурни реформи, които укрепват конкурентоспособността и стимулират потенциала за растеж на икономиката", отбеляза той.

В петък ЕЦБ официално започна да изкупува обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – АBS) – ход, имащ за цел да насърчи банките да отпускат заеми и да съживи икономиката. "След публикуването на нормативен акт по прилагането на програмата за покупка на ABS Евросистемата започна покупките на 21 ноември 2014 г.", посочи в социалната платформа Twitter институцията.

Ако програмата за покупка на ABS не достигне обем от 1 трлн. евро, тласъкът за икономиката може да се окаже по-малък от прогнозираното, което да доведе до необходимостта от печатане на пари. Най-вероятният използван от Марио Драги и компания метод са т.нар. количествени улеснения, предприети с променлив успех в Япония и САЩ.

Членът на ИС на ЕЦБ Йенс Вайдман коментира още, че финансовите регулации в еврозоната са затегнати, но добре обмислени.

"Въпреки че преобладаващото впечатление сред обществото като цяло е, че почти нищо не се е случило, представители на индустрията вече се оплакват от пресищане на регулациите. Регламентите са значително затегнати, но не може да има никакви опасения за свръхрегулации", отбеляза Вайдман.

Въпреки това той призна, че едно по-строго регулиране би могло евентуално да намали предлагането на кредити чрез банки.

"Като се имат предвид по-строгите капиталови изисквания, не е изненадващо, че тяхното отражение върху дейността на банките ги кара да са предпазливи, когато става въпрос за увеличаване на кредитирането", заключи гуверньорът на Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Хаяйде да видим сега дли някой ще го чуе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още