IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите в развиващите се пазари поскъпват

Фондовите пазари в Близкия изток също регистрират повишения

13:13 | 08.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Валутите на развиващите се икономики поскъпват, водени от руската рубла, а цените на акциите в Близкия изток се повишават заради спекулациите, че Саудитска Арабия и Венецуела ще си сътрудничат в името на стабилизиране на цените на петрола, пише Bloomberg.

Руската рубла поскъпна с 1,2% спрямо долара, след като миналата седмица поевтиня с 2,6%, но към 12:00 часа българско време валутата се търгуваше с 0,5% спад до 77,08 рубли за долар.

Индексът на Bloomberg GCC 200 за страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив се повиши с 0,8%, след като пазарите в Дубай отчетоха ръст от 2,1%.

Измерителят, който следи представянето на валутите в 20 развиващи се пазара, се повиши с 0,2% към 11:05 часа българско време. През последните три седмици индексът се повишава заедно с ръста в цената на петрола, която се държи на 30 долара за барел.

„Развиващите се пазари изглежда са доволни от стабилизирането в цената на петрола“, казва Саймън Кихано-Евънс, главен стратег за развиващите се пазари в Commerzbank в Лондон. „Но колебанията на фондовите пазари показват, че все още не трябва да сме напълно спокойни предвид това, че никой не знае накъде отиват цените на суровината“, посочва той. 

Индексът за развиващите се пазари на MSCI се понижи с малко под 0,1%, като при шест от десетте сектора имаше спадове, най-големи при здравеопазването и компаниите производители на стоки, които не са от първа необходимост. Повишения имаше при енергетиката и сектора на материалите.

Южноафриканският ранд се повиши трети ден от последните четири, а валутите в Румъния и Полша поскъпват спрямо еврото.

Индексът на валутите в развиващите се пазари се възстановява, след като докосна рекордно ниски стойности този месец, и все пак от началото на тази година понижението е 0,8%.

„Има леко връщане на апетита за риск към валутите от развиващите се пазари, тъй като повечето азиатски пазари са затворени“, казва Гийом Треска, стратег в Credit Agricole в Париж. „Нагласите към развиващите се пазари обаче ще останат предпазливи, докато председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън не даде показания пред Камарата на представителите в сряда“, посочва той.

Акциите на нововъзникващите пазари поевтиняха в петък след доклада за заетостта в САЩ, в който имаше смесени данни. От една страна, безаработицата се понижи до 8-годишно дъно (4,9%), но от друга ръстът на новите назначения беше по-слаб от очакванията. Стабилният трудов пазар е аргумент в полза на повишаване на лихвите в САЩ, което ще накара някои инвеститори да изоставят активите в развиващите се пазари и да се насочат към САЩ, където доходността ще се увеличи с вдигането на ставките.

Макар че повечето акции в индекса MSCI за развиващите се пазари поскъпнаха, измерителят беше повлечен надолу заради 2,7-процентовия спад при акциите на Naspers. Основните борсови индекси в Чехия и Полша се понижиха.

Основният индекс в Дубай се повиши с 2,5% в понеделник, като най-добре се представяше Emaar Properties PJSC. На египетските борси има ръст от 2,1%, а акциите в Саудитска Арабия и Абу Даби поскъпват с 1,2%.

Доходността по 10-годишните унгарски облигации се понижи с 2 базисни пункта до 3,44%, а тази по 10-годишните полски ДЦК се понижи с 3 базисни пункта до 3,09%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още