IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите в развиващите се пазари със силно седмично поскъпване

Индексът на MSCI за акциите на развиващите се пазари също върви към най-доброто си седмично представяне от близо четири години

12:58 | 09.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Валутите в нововъзникващите икономики се насочват към най-високия си седмичен ръст от 17 години насам, съобщи Bloomberg.

Индексът на агенцията, който следи валутите в 20 развиващи се държави, записа повишение от 3,3% тази седмица и започна да се възстановява след най-големия си спад за тримесечие от 2011 г. насам.

Най-добре спрямо долара се представят индонезийската рупия, руската рубла и малайзийският рингит с ръстове от над 7 на сто. Колумбийското песо поскъпва с 5,2 на сто.

Индексът MSCI за акциите на развиващите се пазари също върви към най-доброто си седмично представяне от близо четири години, след като инвеститорите вложиха 1,2 милиарда долара в акции в Бразилия, Индия, Индонезия, Южна Корея, Тайван и Тайланд.

Индексът записа повишение от 1,3% към 14:35 часа местно време в Хонконг (9:35 часа българско) и увеличи седмичния си ръст до 6,9%.

Фючърсите върху лихвените проценти отразяват 39% вероятност Федералният резерв да вдигне лихвените нива до декември. Преди месец този шанс беше 60%.

„Някои дълги позиции по долара отбелязаха значителен спад, което беше от полза на валутите в развиващите се пазари“, казва Анди Джи, стратег в Commonwealth Bank, базирана в Сингапур. „Докато азиатските валути бяха облагодетелствани от отложените действия на Фед, не може да се пренебрегне факта, че китайското икономическо представяне все още е незадоволително. Нагласите могат да се влошат допълнително, ако данните от Китай продължат да разочароват“, допълва Анди Джи.

Втората по големина световна икономика и най-големият търговски партньор на редица развиващи се пазари расте с най-бавен темп от 1990 г. Властите в Пекин ще започнат да публикуват данните за септември през следващата седмица. Износът вероятно ще запише спад от 6% на годишна база, а инфлацията ще се забави до 1,8%, прогнозира Bloomberg.

В четвъртък инвестиционната компания Pimco прогнозира, че валутите от развиващите се пазари ще станат обект на нов натиск и насърчава инвестиции, които ще спечелят от тяхното обезценяване.

Поскъпването едва ли ще продължи, като причината е забавящият се икономически растеж и вероятността за разширяване на политиките на количествени облекчения в Азия“, смята Кун Го, старши стратег в ANZ. “Oчакванията за отложено вдигане на лихвите вероятно е било катализатор на поскъпването тази седмица, но не смятаме, че това е начало на тенденция. Все още виждаме трудни времена пред азиатските валути“, смята Го.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още