IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се нови количествени улеснения в САЩ?

Бъдещето на монетарната политика отвъд Океана зависи от потребителските разходи, смята експерт

08:33 | 01.04.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вместо очакваното от всички покачване на лихвите от страна на Федералния резерв, през тази година можем да станем свидетели на четвърти кръг на програмата за количествено улеснение в САЩ. Тази нестандартна теза застъпи пред CNBC стратегът на Nomura Боб Януа, като по думите му по-високите лихви могат да дойдат евентуално чак в края на 2016 г.

"Ако потреблението в САЩ не се съвземе, тогава защо, по дяволите, Фед ще повиши лихвите?", пословично запита Януа във вторник.

"Мисля, че (второто тримесечие на 2015 г. – бел. ред.) е от решаващо значение. То ще ни даде реална информация за представянето на бизнеса в САЩ".

Потребителските разходи в САЩ са нараснали минимално през февруари, показват последните данни на Министерството на търговията на САЩ. Новите цифри показаха увеличение от 0,1% през миналия месец след спада с 0,2% през януари. Потребителските разходи са отговорни за около две трети от брутния вътрешен продукт в САЩ.

Някои от по-агресивните във вижданията си членове на Фед, като председателят на звеното в Сейнт Луис Джеймс Булард, смятат, че институцията трябва да покачи лихвите още към края на второто тримесечие. В действителност някои икономисти разглеждат подобна стъпка като жизненоважна за ограничаването на балоните на капиталовите пазари. Според тях това би могло да внесе нужната дисциплина на пазара.

Боб Януа призна, че Фед може да покачи "незначително" процентите и по този начин да си издейства "буфер" за евентуално ново понижение в бъдеще в случай на забавяне на икономиката.

Той добави, че без отскок на потребителското търсене в САЩ, американската икономика ще се нуждае от нова програма за количествено облекчаване, за да се справи с опасността от изпадане в дефлация, която е завладяла целия свят.

"Досега отдавахме икономическите данни за първото тримесечие в САЩ на времето... Ако второто тримесечие е по-силно отколкото първото, или не показват значително подобрение, отиваме на покачване (на лихвите – бел. ред.) в края на следващата година".

Федералният резерв започна агресивно разширяване на баланса си скоро след началото на световната финансова криза през 2008 г., осъществявайки програма, която стана известна като QE1 (Quantitative easing 1 – Количествено улеснение 1). След кратко прекъсване Фед започна втори кръг на програмата през 2010 г., а впоследствие – и трети през 2012 г., който нямаше краен срок. Програмата бе официално прекратена през октомври 2014 г.

Всичко за политиката на централните банки четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
phlex
преди 9 години
Работят основно, за да правят всички щастливи, без да се налага да поглеждат реалната икономика. Но на края всичко се плаща с лихва и в нашият случай ще бъде огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"То ако няма улеснения, борсата отива в тоалетната! :)) " Излиза, че вливанията работят основно за спекулантите, така ли? Че то тогава би могло с много по-малки вливания, не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВПОбобщил съм ги като 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Наливаш-връщаш-наливаш...като катеричка в колело. ТЕЗИ улеснения, с печатницата, са гнила дъска над дълбока и широка река. В един момент, ще се счупи и - - Приятно ми е да се запознаем, аз съм НВГ: Новата Голяма Депресия.Затова, да си ги впрягат в принудителното инвестиране, да не гризнат дръвцето пак. Че този път, може да е откъм дънера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 2
pinoccio
преди 9 години
Ама нищо не се размива, напротив, трупат се нови дългове. Печатат се пари, а не стоки и услуги - това са пари, срещу които не стои нищо, разчита се да ускорят циркулацията на съществуващите. Това е все едно да наливаш допълнително вода в перките на мелницата, за да се завъртят още по-бързо. Разчита се да произведе повече брашно, да речем. Но не наливаш брашно, а вода. Но водата после трябва да я върнеш на Ротшилд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
phlex
преди 9 години
То ако няма улеснения, борсата отива в тоалетната! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 9 години
не бих казал че размиването на дълговете действат само в краткосрочен план . Има достатъчно исторически опит за това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
Количествените улеснения са нови дългове, няма как да размиват дълговете - малко математика, друже. Количествените улеснения действат в краткосрочен план, а не в многогодишни тиражи. Системата е окончателно запушена, вервайте ми. Единственият начин за измъкване е войната. В момента текат страхотни геополитически размествания - руската мечка е извадена от бърлогата, Германия, една по природа призвана да бъде силно индустриализирана страна, което предпоставя яка експанзионистична политика в географски смисъл, Китай се чуди как да приложи пенсионната реформа на Калфин и т.н. Нека не забравяме, че историята не се повтаря, тя се римува - мине не мине някой ред и пак сме на същото звучене. Историята е поезията на човешката глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Печатарката е в основата на новата икономика на САЩ. Без печатарка няма икономически растеж. Няма нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Ricco
преди 9 години
Да напомня, че за стопяване на дълговете, освен класическите инфлация и отписване, има и трети начин - задължителни инвестиции (за суми над определен, немалък размер). Т.е. тези, които са скътали кеша, да бъдат задължени да го инвестират (за своя сметка и риск). Където те пожелаят. Може да има някакви ограничения и насоки, но в общи линии ще имат достатъчно избор. Което ще има ефекта на "печатането на пари" само че без дълговите ефекти. А който успее да инвестира успешно, даже ще стане и още по-богат. ...Това е алтернатива и на високото данъчно облагане (от рода на 75% като във Франция).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още