IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus ще тества прототип на автономна летяща кола до края на годината

Компанията създаде специално подразделение, което се занимава с новите разработки

16:44 | 16.01.17 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендърс.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендърс. Снимка: архив Ройтерс

До края на тази година Airbus Group планира да тества прототип на самоуправляваща се летяща кола, като начин за избягване на задръстванията по градските улици. Това обяви главният изпълнителен директор на производителя на самолети, цитиран от Ройтерс.

Миналата година Airbus създаде подразделение, наречено Urban Air Mobility, което проучва възможности за индивидуални летателни апарати и транспорт на хора с превозни средства, наподобяващи хеликоптери, които могат да поберат по няколко души. Целта на компанията е хората да могат да си резервират такива превозни средства през приложение, подобно на услугите за споделяне на автомобили.

"Преди сто години градският транспорт се насочи под земята, а сега имаме необходимите средства от технологична гледна точка, за да се изкачим над земята“, коментира главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендърс по време на технологичната конференция DLD в Мюнхен. Той допълва, че се надява, че Airbus ще успее до края на тази година да покаже летателно превозно средство за един човек.

„Ние сме в етап на експериментиране, когато приемаме разработката много сериозно“, коментира той. По думите му Airbus смята, че тези технологии трябва да бъдат части, за да се избегне по-нататъшното замърсяване на градовете.

Ендърс твърди, че използването на небето ще намали разходите за градска инфраструктура. „При летенето не е нужно да се харчат милиарди за определени мостове и пътища“, обяснява той.

Ендърс твърди, че Airbus иска да инвестира в създаването на нови технологии, като автономното шофиране и изкуствения интелект, за да бъде пионер в ерата на летящите коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още