IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple преживя най-тежката си седмица на борсата от 2013 г. насам

Доверието към компанията е разклатено след разочароващия финансов отчет

10:47 | 30.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Apple преживяха най-тежката си седмица на фондовия пазар от 2013 г. насам, на фона на притесненията за забавянето на продажбите на iPhone и след като стана ясно, че влиятелният акционер Карл Айкън е продал целия си дял от компанията, предава Ройтерс.

Книжата на Apple, които са една от основите на много от портфейлите на Wall Street, отбелязаха 11% спад през последните пет сесии.

Доверието към компанията от Купертино е разклатено, след като тя обяви първия си спад на продажбите на iPhone за тримесечие и първото свиване на приходите си от 13 години.

“Ако ще купувате акции на Apple, трябва да ги вземете в дългосрочен план, защото следващите година или две ще бъдат много тежки”, коментира Майкъл Йошиками, изпълнителен директор на Destination Wealth Management, която притежава акции от Apple.

След като се сблъска със забавяне на продажбите на смартфони в САЩ, Apple реши да заложи на Китай, в която вижда новия си източник на растеж. Но приходите на компанията от Китай спаднаха  26 на сто през тримесечието, което завърши през март, а нейните услуги iBook Stores и iTunes Movies бяха спрени в Китай миналата седмица, след въвеждането на нови регулации относно онлайн съдържанието.

Посочвайки, че властите в Пекин могат да затруднят бизнеса на Apple в Китай, инвеститорът Карл Айкън заяви пред CNBC в четвъртък, че е продал дела си в компанията.

Според Пат Бекър от Becker Capital Management, която също притежава акции от Apple, ситуацията вероятно ще се подобри с пускането на следващия iPhone.

Wall Street остава позитивно настроена. 36 анализатори, следени от Thomson Reuters, препоръчват купуването на акции на технологичния гигант, докато девет дават неутрални оценки. Никой не е препоръчал продажба.

В петък акциите на Apple се потопиха с 1% надолу до 93,97 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 7 години
Цената на акциите е цена на очакванията за развитие на компанията- не отразяват действителното състояние- ако по някаква причина се каже че всеки човек на земята трябва да има продукт на ябълковидните, колко ще струва една акция. Действителното състояние може да е В---- тоест ***, но иначе очакванията са големи, следователно и цената на акцията е голяма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
хахх именно :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
Накрая ще пият един ябълков оцет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още