IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се готви да превземе Индия

Страната чака да получи позволение да отвори първия си магазин в страната, на която залага толкова много

09:27 | 08.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple е напът да получи позволение да отвори своя първи магазин в Индия, твърди  запознат с въпроса източник. По думите му главният изпълнителен директор Тим Кук вижда възможности за растеж в страната, която е с население от 1,3 млрд. души, предава Bloomberg.

Индийското правителство планира да даде зелена светлина на предложението на Apple да създаде търговски обекти, допълва източникът, пожелал анонимност. Компанията е представила официално молбата си, но не е дала краен срок, в който очаква финално одобрение.

Според източника Apple трябва да бъде квалифицирана като доставчик на съвременни технологии. Това ще я освободи от закона, който принуждава чуждестранните компании, които продават стоки само на един бранд в Индия, да създава 30% от продуктите на местно ниво. Apple произвежда 30% от своите устройства в Китай.

Ходът показва, че Кук търси нови източници на растеж, след като през миналия месец Apple прогнозира първия си спад в продажбите от повече от десетилетие. Сега Индия е най-бързо развиващата се голяма икономика в света и има около 220 млн. потребители на смартфони. Предизвикателството е, че индийските потребители предпочитат по-евтини устройства, което остави Apple само с 2% пазарен дял.

“По-голяма част от растежа в Индия ще дойде от вливането на нови потребители в екосистемата на Apple, за разлика от на Запад, където растежът идва от факта, че нейните потребители сменят устройствата си”, твърди Тарун Патак, старши анализатор в Counterpoint Technology Market Research. “Може да очаквате магазините да се фокусират предимно върху iPhone”.

В момента Apple продава своите продукти в Индия посредством други компании. Тамошният ѝ дистрибутор Redington India се сблъска с 5% спад в цената на акциите си, откакто през януари Apple потвърди, че планира да отвори собствени магазини в третата най-голяма азиатска икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още