IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще може да продава iPad в Китай засега

Съдът отмени забраната за продажба на таблета до окончателно решение на по-висша инстанция

22:26 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реклама на iPad2 в Шанхай. Снимка: Ройтерс</p>

Реклама на iPad2 в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Американската компания Apple получи право да продава таблетите iPad в Шанхай, постанови днес китайски съд, цитиран от Ройтерс и Xinhua.

Съдът отхвърли иска на китайската компания Proview, която претендира за правата над търговската марка.

„Решението е несправедливо и ще го обжалваме", заяви адвокат на китайската компания.

Съдиите подкрепиха Apple, която поиска делото да бъде отложено до приключването на друг подобен процес, който в момента се води пред по-висша съдебна инстанция. Очаква се сега американската компания да обжалва решението, което миналата година бе произнесено в полза на Proview.  

Китайската компания Proview Electronics, производител на дисплеи настоява за глоба и за извинение за това, че щатският технологичен концерн е нарушил условията по сделка за употребата на думата iPad, която е запазена марка на китайската компания, припомня Apple Insider.

Компанията от Купертино първоначално купува запазената марка от китайската компания за 55 000 долара, но според съдебното дело сделката не е включвала правото Apple да използва думата iPad в Китай.

Китай е основната производствена база на щатския концерн и един от  най-големите му пазари. След миналогодишното съдебно решение обаче властите в редица китайски градове наредиха да бъдат спрени продажбите на таблетите до приключване на съдебните спорове.

В същото време представител на Proview подчертава пред China Daily, че фирмата не се интересува толкова много от парите. „Искаме съдът да забрани на Apple продажба и маркетинг на iPad в Китай. Ние настояваме и за извинение“, казва Сиенгуй. И добавя, че китайската компания ще заведе дела и срещу местните оторизирани дилъри на щатския концерн. 

Китайската компания очаква финансова оферта от американците, за да се уреди спорът. Първоначално се говореше, че исканата сума е в размер на 10 млн. долара, но в китайски медии се появиха и значително по-високи суми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още