IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple взе мерки за борба с препродажбите на iPhone в Хонконг и Китай

Компанията вече няма да допуска връщане на устройствата, освен ако не са дефектни

08:57 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple прави все по-труден процеса по закупуването на iPhone в Хонконг само за да бъде продаден на черния пазар в Китай, пише Bloomberg.

От 15 август всички продукти, купени онлайн от Apple в Хонконг, няма да бъдат допускани за връщане или размяна, освен ако не са дефектни, съобщи компанията на уебсайта си. Предишната политика на Apple позволяваше до 14 дни продуктите да бъдат върнати в града.

Всяка година след пускането на нов iPhone, по улиците на Хонконг се появяват продавачи на всеки ъгъл, които купуват устройства за онези без възможност да си осигурят собствена доставка. По-ниските данъци и такси в града отдавна стимулират покупките в него и препродажбата на устройствата на туристи, или изкарване на телефоните в континенталната част на Китай – за онези, които не желаят да чакат.

Очаква се Apple да представи нови модели iPhone по-късно тази година, а очакванията са големи във връзка с 10-годишнината на устройството. Твърди се, че новият смартфон на Apple ще е с нов дизайн, посочват източници, запознати с въпроса. Освен това джаджата ще разполага с нов тип екран, който използва органичен светлинен диод, стъклото ще е извито, а освен това е включена и неръждаема стомана. Но ограниченията в доставките може да означават, че телефонът може да не бъде достъпен един или два месеца след обичайното му пускане на пазара след премиерата.

Приходите от продажбите на Apple в Китай, включително Хонконг и Тайван, както и в континенталната част, са спаднали с 9,5% спрямо година по-рано до 8 млрд. долара през последното тримесечие. Най-голям спад има в Хонконг, твърди компанията.

Когато потребителите купуват по четири или повече устройства от една категория, продуктите могат да бъдат върнати в рамките на седем дни или да бъдат получени и изпратени обратно до магазина, от който са купени. По-ранните условия на компанията налагаха такса от 25% за връщане на едно устройство.

Apple отказва да коментира отвъд официалните си политики. Промяната в условията беше обявена по-рано от South China Morning Post.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още