IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки ще подбират кандидати за работа с компютърна игра

Софтуерът е разработен от американска стартъп компания и може да разпознае силните и слабите черти от характера ни

10:19 | 27.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Професионален геймър играе стратегическа игра, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Професионален геймър играе стратегическа игра, Снимка: Ройтерс

Поне шест международни банки ще използват компютърна онлайн игра, за да се опитат да наемат най-подходящия за тях кадър. Освен своите автобиографии, кандидатите за работа ще трябва и да поиграят, за да могат евентуалните им бъдещи работодатели да преценят стават ли за съответната позиция, или не.

Нюйоркската стартъп компания Pymetrics има намерението да промени начина, по който компаниите подбират правилните кадри, като инициативата на предприемачите започва от финансовия сектор.

“Процесът по наемането на нови хора е леко опорочен в момента,” казва Фрида Поли, главен изпълнителен директор и съосновател на Pymetrics. “Все още очаквам да срещна мениджър, който смята, че с едно резюме може да получи достатъчно информация за даден кандидат, особено когато той е на 22 години. Какво може да ви каже 22-годишно резюме?”

Поли, която е доктор по неврология, е разработила заедно със своя 6-членен екип специален софтуер, базиран на компютърна игра, който компаниите и университетите могат да използват, за да установят кои кандидати отговарят в най-голяма степен на изискванията за конкретни позиции. В момента проектът се намира в ранна фаза, а Поли преговаря с четири големи американски финансови институции, които биха могли да използват иновативния софтуер. От Pymetrics имат доказателства, че продуктът им върши реална работа, тъй като той вече се тества успешно от две от петте най-големи американски банки.

Платформата все още е в ранна фаза на разработка, но се надяваме банките да започнат да я използват още през този сезон, казва Поли.

В момента Pymetrics работи с компании, за да оцени 50 или повече от техните служители в различни отдели, използвайки нищо повече от онлайн игра. Докато хората играят, специална шапка с датчици измерва активността на мозъка им и установява в кое са най-добри – рефлекси, интуиция, пресмятане, справяне в трудна ситуация, отборен дух и тн.

Игралните резултати на бъдещите служители изграждат профил на неговите или нейните силни страни. След това Pymetrics сравнява профилите, за да установи коя работна позиция ще е най-подходяща за определения човек.

Системата не поощрява състезанието, защото различните позиции изискват различни умения. Така например, ако играта разкрие, че даден човек е импулсивен, това невинаги е нещо лошо, тъй като това може да му е от полза, ако той работи като експерт по бизнес развитие или в търговията, споделя Поли.

“Всичко това ще бъде от полза на завършилите университет, тъй като чрез този софтуер те ще имат възможността да попаднат там, където им е мястото.”

Ползите от Pymetrics са повече от обикновен софтуерен инструмент за подбиране на персонал. Софтуерът на компанията може да бъде използван и за вече назначени кадри, които да бъдат насочвани към отдели и сфери в рамките на въпросната компания, в които ще са най-полезни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още