IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български технологични компании си осигуриха инвестиции за растеж

Magic Solutions и Merar се сливат и планират експанзия на чуждестранни пазари

11:17 | 10.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Български технологични компании си осигуриха инвестиции за растеж

Българските технологични компании Magic Solutions и Merar си осигуриха инвестиция, която да подкрепи продължаващата им експанзия и развитието на нови продукти за сектора на финансовите информационни технологии, съобщават от компаниите.

Инвестицията е направена от Ричард Клег, инвеститор на ранен етап. Тя включва сливането на двете компании, което ще се води от IT предприемача Петко Карамочев, консултант по сливания и придобивания.

"На този етап не можем да посочим точната сума [на инвестицията - бел. ред], защото тя не е окончателна. Инвестицията предоставя финансова сигурност за растежа и запълва капиталова липса, което е често срещана практика в Европа - нещо средно между начален и рисков капитал. Инвестицията на ранен етап ще бъде подкрепена и от реинвестиране на печалбата", коментираха от компаниите пред Investor.bg. 

Благодарение на обединението ще бъдат комбинирани опитът на Magic в създаването на софтуерни продукти за финансови компании с мрежата от инвеститори и компании от растящи пазари на Merar, които ползват услугите ѝ.

От компаниите посочват, че първоначално взаимоотношенията им с инвеститора са били "като между клиент и IT консултант", но са прераснали в дискусии за стратегии за развитие, а това е довело по-късно до решение за инвестиране. 

"След като се разбрахме по принцип за структурата на бъдещата компания, точните условия на инвестицията бяха договорени през септември", коментираха още те пред Investor.bg. 

Новосъздадената група се стреми към експанзия във Великобритания, Ирландия и САЩ.

„Двете компании имат ръст от над 40% през последната година и с тази инвестиция ние се позиционираме много добре – това ще ни позволи да разработваме нови продукти, мобилни приложения за банкови и инвестиционни дружества, да продължим да разработваме нов софтуер“, заяви Карамочев.

Magic Solutions е водещ разработчик на софтуер и приложения за финансовия и инвестиционния сектор. Тя създава мобилни приложения, както и цялостни корпоративни решения за банкови и международни институции.

От своя страна Merar започва работа като онлайн инвестиционна мрежа за развиващи се пазари, преди да представи своето решение за обмен на документи и информация в защитена среда.

Сред клиентите на Magic Solutions са големи финансови корпорации от Централна и Източна Европа, докато Merar работи с инвеститори и предприятия от района на Азия и Близкия изток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още