IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиповете - ключът към успеха на Samsung през третото тримесечие

Прогнозата на компанията за периода надмина очакванията на анализаторите, което изстреля книжата ѝ нагоре

10:24 | 07.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на акциите на Samsung Electronics се повиши с повече от 7%, след като южнокорейската компания обяви прогнозата си за третото фискално тримесечие, която надскочи прогнозите на анализаторите, благодарение на факта, че силният бизнес с чипове компенсира слабото представяне на бизнеса ѝ със смартфони, пише Financial Times.

В сряда Samsung обяви, че очаква оперативната ѝ печалба за периода да достигне 7,3 трлн. вона (6,3 млрд. долара), в сравнение с 4,1 трлн. вона година по-рано и е увеличение спрямо резултата от второто тримесечие (6,9 трлн. вона). Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, е за 6,7 трлн. вона.

Резултатите отразяват новата стратегия на компанията, която разчита все повече на своето подразделение за чипове, тъй като то е неин основен източник на печалба. Същевременно финансовите резултати на подразделението за смартфони все още не са се възстановили, след като спаднаха рязко в средата на годината.

Източник, близък до компанията, твърди, че сравнително силното представяне през периода се дължи отчасти на слабостта на южнокорейския вон спрямо долара, което подпомага представянето на подразделението за чипове, защото то осъществява по-голяма част от продажбите си в долари.

Валутните колебания не са толкова благоприятни за бизнеса със смартфони обаче. Неговите разходи са предимно в долари, а продажбите са в местни валути.

Тъй като подразделението за смартфони не успява да си върне обратно загубения пазарен дял заради по-евтините устройства на азиатските конкуренти и новата вълна продукти на Apple, през тази година Samsung промени стратегията си. Тя се възползва от лидерската си позиция в бизнеса с чипове и дисплейна технология, дори и да рискува това да доведе до по-големи трудности за нейното подразделение за смартфони, което все по-трудно да се отличава от евтините продукти, идващи от Азия.

"Отделните подразделения се опитват да максимизират печалбата си“, твърди Даниел Ким, анализатор на Macquarie.

Миналия месец базираната в Гуандун компания Meizu Technology пусна нов смартфон на пазара, използвайки най-новия процесорен чип на Samsung – Exyconn – нещо, което преди беше запазено само за високия клас телефони на южнокорейската компания.

През юли Samsung заяви пред анализаторите, че ще продава извити екрани на други производители на смартфони, въпреки факта, че това е основната функция на нейния нов телефон Galaxy S6 Edge, което го отличава от конкурентните устройства.

Продажбите на телефона и другите устройства с плоски екрани не успяха да оправдаят очакванията на Samsung, което накара компанията да намали цените им три месеца след пускането им в продажба.

Анализаторите в Сеул не очакват значително подобрение на печалбата на подразделението за смартфони поне до 2017 г., когато според Samsung се очаква да пусне сгъваеми телефони.

Компанията ще публикува пълните си резултати за третото тримесечие по-късно този месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още