IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама мениджъри на Uber застават пред съда във Франция

Те са задържани в рамките на разследване срещу американската услуга

09:05 | 01.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Двама от мениджърите на базираната в Калифорния компания Uber ще се изправят пред съда на 30-и септември, обяви Парижката прокуратура. Ходът е част от енергичните мерки на страната срещу това, което правителството определя като незаконна таксиметрова услуга, предава Ройтерс.

Тибо Симпал, мениджър на Uber France, и Пиер-Димитри Горе-Коти, генерален мениджър за Западна Европа, са задържани от полицията в понеделник в рамките на разследване, което през март доведе до обискирането на офисите на Uber от полицията.

Разследването се фокусира върху една от местните възможности за транспорт, известна като UberPOP, която позволява на пътниците да резервират частни шофьори, използвайки за целта мобилни приложения. Според лицензираните таксиметрови шофьори тази услуга поражда нелоялна конкуренция.

Френски закон от октомври 2014 г. забранява услуги, свързващи пътниците с нелицензирани шофьори чрез приложения като UberPOP. Но Uber оспорва правилото, заявявайки, че това противоречи на свободата за правене на бизнес.

Ръководителите на Uber ще бъдат съдени по обвинения, включително за извършване на измамни търговски практики и съучастие в незаконна експлоатация на таксиметрови услуги.

Обвиненията включват и съхранението и използването на лични данни без разрешение от френския регулатор по поверителността на личната информация.

Късно във вторник Uber направи изявление, с което обяви, че иска да “продължи конструктивните преговори с правителството” по повод транспортната регулация в страната и се надява, че Конституционният съвет на Франция ще даде становище относно закона от 2014 г., като това ще се случи до края на септември. Компанията не коментира процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още