IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК издаде насоки за контрол на продуктите, продавани онлайн

Целта е да се гарантира, че електронните покупки са също толкова безопасни, колкото и стандартните

20:51 | 28.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) издаде днес насоки, които да помогнат на националните надзорни органи да контролират по-добре продуктите, продавани онлайн, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Според потребителския индекс на ЕК от 2017 г. 55% от европейците пазаруват онлайн и получават продукти, изпратени до вратата им. Така търговците избягват традиционните проверки на властите.

Някои от тези продукти могат да бъдат опасни и да не съответстват на законите на ЕС за безопасност на продуктите, например играчки, съдържащи вещества, забранени в ЕС, посочва Комисията.

В публикуваните днес насоки се пояснява, че че всеки продукт, продаван онлайн в ЕС, трябва да отговаря на европейското законодателство дори и производителят да е със седалище извън блока.

Онлайн магазините имат задължението да премахват опасни продукти при получено изискване от органите по контрола чрез процедурата за уведомяване и действие, както е определено в директивата за електронната търговия.

Отговорността освен това се носи от всички участници във веригата за доставка, включително и тези, които доставят или опаковат продукта.

Комисарят по правосъдието и за потребителите Вера Йоурова коментира, че с новите насоки националните надзорни органи ще могат да проверяват закупените продукти онлайн и да се гарантира, че всички продукти, продавани в Европа, са безопасни.

„Нашите най-нови данни показват, че доверието в електронната търговия се разраства. Днес мерките за безопасност ще допринесат допълнително за тази тенденция и ще успокоят потребителите“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още