IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК повдига въпроса за mHealth

Мобилни устройства и приложения ще бъдат впрегнати в подобряване на здравеопазването в ЕС

20:34 | 10.04.14 г.
ЕК повдига въпроса за mHealth

Докато в България все още анализираме как да бъде въведено електронното здравеопазване, ЕК вече се изправя пред ново предизвикателство – mHealth или мобилното здравеопазване. От комисията стартираха обществени консултации как използването на мобилните телефони, таблети и различните други безжични устройства могат да помогна за укрепването на здравето и благополучието на европейските граждани.

От ЕК обясняват в своето съобщение, че вече са разработени около 100 хил. мобилни приложения, насочени към здравето на хората. Те работят на различни платформи. Някои от тях измерват жизнени функции като пулс или кръвно налягане, други се отнасят до контролиране на медицински устройства или напомнят за взимането на ежедневните лекарства.

Съществуват и множество приложения, даващи препоръки за подобряване на общото здравословно състояние – диети и спортна активност.

До 2017 година очакванията са, че 3,4 млрд. души по света ще притежават смартфон. Според оценките на Брюксел това означава, че ако потенциалът на mHealth се разгърне дотогава, ще могат да бъдат спестени 99 млрд. евро от разходите за здравеопазване в ЕС.

Разбира се, широкото навлизане на мобилните приложения в здравеопазването повдига и някои опасения, като например за сигурността на данните и липсващата съвместимост между отделните приложения.

За да бъдат изгладени несъвършенствата от ЕК призовава потребителските организации и здравните експерти в общността, както и ИТ-експерти и разработчици на приложения, да дадат своите препоръки за решаване на проблемите. Крайният срок е 3 юли 2014 година.

mHealth ще е част от платформата за електронното здравеопазване на ЕС. Това е многообещаваща сфера, която по-скоро ще допълни, а няма да замести традиционните начини за предоставяне на здравни услуги, посочват още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Електронното здравеопазване в BG ще стане нещо като съдбата на 'електронното правителство' - ще започне да се използва за още по-голяма мутрафонизация на обществото.Идеята на електронното здравеопазване не е да се събират лични данни за кръвно, кръвна група, ДНК и т. н. (за да може ако на някоя мутра и потрябва някакъв бъбрек да знае откъде са си го набави). Идеята на електронното здравеопазване е да се уведоми на първо преме населението:1. За секретните и укрити доклади от психотрониката, които след като им изтече срокът на секретност се унищожават.2. За резултатите от клиничните изследвания на лекарства за странични ефекти и тестове за ефективност на действие ... които се укриват даже и от лекарската гилдия.3. За храните ***, които ни се предлагат на пазара - всичко.4. За концентрацията на CO2, NOx, SO2, PM10 до PM100 (запрашеност на въздуха)-на работното място, в околната среда, реактивни прахови частици, съдържание на Ar в сгради, мазета (вкл. за фитнес и т. н.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още