IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Разследването срещу Amazon продължава

Въпреки промените в данъчните практики, компанията продължава да е обект на разследване от страна на европейските власти

16:30 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) заяви, че ще продължи да разследва данъчното третиране на Amazon в Люксембург след съмненията, че онлайн търговецът е променил данъчните си практики в Европа, предава Ройтерс.

ЕК започна задълбочено разследване през октомври миналата година заради съмнения, че Люксембург предоставя държавна помощ на Amazon като ѝ предлага по-нисък корпоративен данък върху печалбата ѝ в Европа.

"Разследването на комисията за държавните помощи е в ход и ще продължи. Ние разследваме опасенията, че данъчното решение, издадено от Люксембург на Amazon, предоставя на компанията селективни предимства“, заяви говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.

Компанията вече започна да плаща данъци и в други страни, включително Испания, Италия, Великобритания и Германия.

"В този контекст ние ще разгледаме всички промени в данъчната структура на Amazon. Въпреки това тези промени не влияят на продължаващото разследване на Европейския съюз за държавните помощи във връзка с потенциалните предимства, с които Amazon се е ползвала в миналото“, допълва Кардосо.

В момента Европейската комисия разследва дали досегашният модел на Amazon с данъчно облагане само в Люксембург е легален. Редица концерни са договорили с местните данъчни власти специално данъчно таксуване, като понякога данъкът може да е в размер на само 1% от регистрираната в херцогството печалба. Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер е под сериозен натиск, тъй като преди да заеме този пост в продължение на 18 години бе премиер и финансов министър на страната.

Като президент на ЕК Юнкер обяви война на подобен данъчен модел. В момента ЕК проверява дали данъчните споразумения на големи компании с отделни страни от ЕС не нарушават конкуренцията. Конкретно комисията проверява споразуменията на производителя на iPhone Apple с Ирландия, на кафе веригата Starbucks с Холандия, както и на  договорките на Amazon и поделение на италианския автомобилен концерн Fiat с Люксембург.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още