IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК завежда дело срещу България заради разрешенията за цифровизация

Според Брюксел процедурата е ограничила конкуренцията по отношение на фирмите, които могат да навлязат на пазара у нас

13:45 | 24.01.13 г.
ЕК завежда дело срещу България заради разрешенията за цифровизация

Европейската комисия завежда дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Комисията е установила, че следваната от страната ни процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. По този начин се затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.

Въпросните директиви изискват спектърът да се предоставя според прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални критерии.

Еврокомисията смята, че България не се е съобразила с тези изисквания и през 2009 г. е дала пет части от спектъра за цифрова телевизия с две конкурсни процедури, ограничавайки необосновано броя на фирмите, които биха могли да влязат на пазара.

Според Брюксел тези процедури са били непропорционални и са изключени кандидати, свързани с доставчици на съдържание, например телевизионни канали и оператори, включително извън България.

Миналия март ЕК предупреди за последен път страната ни да отстрани нарушенията. В отговор държавата обяви нов търг за останалия цифров спектър. Анализът на ЕК сочи, че той няма да е достъпен преди 1 септември 2013 година,  когато се изключва аналоговият сигнал. И тъй като съществуващите телевизионни канали трябва да сключат договори с операторите на мултиплексите до тази дата, е малко вероятно нов оператор да влезе в играта след това, смята Брюксел.

Припомняме, че в края на 2011 г. ЕК заведе делото срещу България заради конкурсите за мултиплексите, проведени при управлението на тройната коалиция. Тогава лицензите бяха спечелени от латвийската "Хану про", която взе 4 разрешителни и чешката "Тауърком", получила 2 лиценза.

В медийните среди имаше информация, че двете компании са взаимносвързани и вероятно планират да работят заедно в бъдеще.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още