IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната търговия възражда пазара на пощенски услуги в България

На националния пазар в момента работят над 130 пощенски оператора, сочат данни на транспортното министерство

12:33 | 28.05.15 г.
Електронната търговия възражда пазара на пощенски услуги в България

Динамичният ръст на електронната търговия предоставя нова ниша за операторите на пощенски услуги и през последните години пазарът на тези услуги отбелязва устойчив ръст на приходите от по 5% годишно. Това коментира зам.-министърът на транспорта Валери Борисов по време на откриването на 50-то Пленарно заседание на Европейския парламент по пощенско регламентиране.

В момента т.нар. неуниверсални услуги, сред които е и доставката на пратки, заемат 80% от пощенския пазар у нас, коментира още Борисов, цитиран от пресцентъра на транспортното министерство. Делът на куриерските услуги в приходите на пощенските оператори пък е 65%, сочат още данните.

Борисов посочи, че в следващите години ще има трайна тенденция към нарастване на обемите пратки и приходите на пощенските оператори от електронната търговия. В момента на националния пазар работят повече от 130 пощенски оператора.

Европейският комитет по пощенско регламентиране е създаден през 1992 година в рамките на Европейската конференция за пощи и телекомуникации. В него членуват министерствата и регулаторните органи на пощенските администрации на държавите от Европа.

България е домакин на заседание на организацията за трети път. В него тази година участват над 71 делегати от 28 държави, както и представители на Всемирния пощенски съюз и на Асоциацията на Европейските обществени пощенски оператори (PostEurop).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още